Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού- Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Αττικής και οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές, όχι μόνο στο συγκεκριμένο σωματείο, έχουν φέτος τη δική τους σημασία, καθώς μετά το νόμο Χατζηδάκη, αλλά και τα πλήγματα που έχει προκαλέσει η πανδημία, οι εργασιακές συνθήκες και οι αμοιβές βαίνουν όλο και προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους.

«Από το 2010 που μειώθηκαν οι μισθοί ακόμα δεν έχουν επανέλθει σε επιθυμητά επίπεδα», λέει στην ITNNews ο Γιάννης Σώζος υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο «Δίκτυο Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό» που κατεβαίνει πρώτη φορά στις εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής. «Ξεκινήσαμε την προσπάθεια εδώ και 2,5 χρόνια περίπου. Είμαστε νέοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να εκπροσωπηθούμε στον κλάδο. Στον επισιτισμό – τουρισμό απασχολούνται πολλοί νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι και θέλουμε να γίνουμε η φωνή τους», τονίζει ο κύριος Σώζος.

Στο κάλεσμα και στα αιτήματα που θέτουν κυρίαρχη θέση έχουν η ανάγκη συλλογικής εκπροσώπησης και ο αγώνας που πρέπει να δοθεί για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση που θα καλύπτει τον κλάδο χωρίς «παραθυράκια» και εξαιρέσεις. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που έχουν ψηλά στην ατζέντα είναι να αναλάβουν εργοδότες και επιχειρήσεις το κόστος εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εργαζομένων τους σε συνεργασία ή μη με το κράτος, καθώς στους ήδη πενιχρούς μισθούς είναι αδιανόητο να πρέπει οι εργαζόμενοι να καλύψουν και το όποιο εκπαίδευσης, από το οποίο στην τελική θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις.

«Το βασικότερο όλων είναι να υπάρξουν αυξήσεις των μισθών. Από το 2010 το μόνο που βλέπουμε είναι μειώσεις και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Δυστυχώς ο νόμος Χατζηδάκη κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους εργαζόμενους με πιο πρόσφατο τρανό παράδειγμα αυτό της efood που εξαναγκάζει τους εργαζομένους της να μετατραπούν σε freelancers. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του επισιτισμού – τουρισμού στην Αττική να έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές και όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και μισθούς», κατέληξε ο κύριος Σώζος.

syndikato 1