Η ψηφιακή εποχή κρύβει πολλές παγίδες και αυτό φαίνεται πως έγινε βαθιά αντιληπτό στην efood που αναγκάστηκε να πάρει πίσω το τελεσίγραφο που έδωσε στους διανομείς να μετατραπούν σε freelancers. Δημιούργημα της ψηφιακής εποχής και η ίδια η εταιρεία έχει καταφέρει να μπει σαν μεσάζοντας και να αποκτήσει ισχυρό ρόλο μεταξύ των καταστημάτων εστίασης και καταναλωτών. Η ισχυροποίησή της αυτή φαίνεται πως την οδήγησε στην απόφαση να ανακοινώσει στους διανομείς που απασχολεί πως μέχρι το τέλος του μήνα είτε θα συμφωνήσουν να εργάζονται με μπλοκάκι, είτε η συνεργασία θα λήξει.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σάλο στα social media και το hashtag #cancel_efood εκτοξεύτηκε στα ύψη, προκαλώντας μεγάλη αρνητική δημοσιότητα για την δημοφιλή πλατφόρμα. Να σημειώσουμε εδώ πως και οι μισθωτοί διανομείς εργάζονται με τρίμηνες συμβάσεις και τώρα τους ζητήθηκε να γίνουν freelancers, όπου δεν θα δικαιούνταν δώρα, άδεια και θα έπρεπε να πληρώνουν μόνοι τους τις ασφαλιστικές εισφορές.

Μετά τη θύελλα η εταιρεία έκανε λόγο για «λάθος επικοινωνία». Συγκεκριμένα ανέφερε πως «θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική», επισημαίνει παράλληλα η εταιρεία.  Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία, καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας».

Παρά ταύτα μόλις σήμερα η ΠΟΕΕΤ κατήγγειλε απολύσειw διανομέων από την  αλυσίδα ταχυφαγείων KFC με σκοπό να ακολουθήσουν τα πρότυπα των efood & Wolt αφήνοντας έτσι τόσους εργαζομένους χωρίς συμβάσεις και στην ουσία χωρίς εργατικά δικαιώματα. «Σε ομαδικές απολύσεις προβαίνει η γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, στο τμήμα των διανομέων. Μόλις προχθές προχώρησε στην απόλυση 13 συναδέλφων διανομέων από το κατάστημα του Παγκρατίου και σε τηλεφωνική παρέμβαση της Ομοσπονδίας παραδέχθηκαν πως θέλουν να καταργήσουν το τμήμα διανομής για να συνεργαστούν με τις δύο γνωστές πλέον πλατφόρμες που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ.

Η Ομοσπονδία ζήτησε παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα υπενθυμίζοντας πως ο εν λόγω εργοδότης ήταν ιδιοκτήτης και της αλυσίδας Pizza Hut και πρόσφατα αποχώρησε αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους άνεργους και είχε δεσμευτεί πως θα απορροφούσε προσωπικό στα KFC. «Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν θα επιτρέψουμε στο βωμό του κέρδους να καταστρέφονται ζωές. Αιτούμαστε δημοσίως από το Υπουργείο Εργασίας, τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση με σκοπό την εύρεση λύσης. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό και με την συνδικαλιστική μας δράση, καθώς πιστεύουμε πως είναι η αρχή μιας τακτικής των οργανωμένων αλυσίδων εστίασης να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό προσωπικό χωρίς δικαιώματα. Περιμένουμε την ανταπόκριση από το Υπουργείο Εργασίας», καταλήγει η ΠΟΕΕΤ.