Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, WTTC, καλεί τη κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιταχύνει άμεσα την έγκριση του βρετανικού εμβολίου AstraZeneca προκειμένου να αποκατασταθούν τα υπερατλαντικά ταξίδια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που αποτελούν τη βασική αρχή υγείας στις ΗΠΑ, ενέκριναν αυτή την εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer, όχι όμως και το AstraZeneca, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το WTTC, ακόμη και αν η κυβέρνηση Μπάιντεν επιτρέψει το άνοιγμα των συνόρων, η μη αναγνώριση από τα CDC του εμβολίου AstraZeneca θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στα υπερατλαντικά ταξίδια μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΗΠΑ.

Το WTTC, το οποίο αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο ιδιωτικό κλάδο ταξιδιών και τουρισμού, επισημαίνει ότι τα ταξίδια στην Αμερική ουσιαστικά θα είναι ανέφικτα για τους περισσότερους Βρετανούς, και πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι με το εμβόλιο  AstraZeneca.

Το AstraZeneca είναι το πιο διαδεδομένο εμβόλιο στον κόσμο σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα και έχει χορηγηθεί σε ανθρώπους σε 176 χώρες και προορισμούς, αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκρισής του από τις ΗΠΑ.

Το WTTC υπογραμμίζει ότι η μη αναγνώρισή του από τα CDC θα συνεχίσει να περιορίζει σημαντικά τη ζήτηση και να αναχαιτίζει οποιαδήποτε ουσιαστική ανάκαμψη των υπερατλαντικών ταξιδιών από το Ην. Βασίλειο στις ΗΠΑ. Θα συμβάλλει δε στην επιδείνωση των συνεπειών στον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η αμερικανική αεροπορική εταιρία JetBlue πρόσφατα λάνσαρε τις πρώτες υπερατλαντικές πτήσεις από τη Ν. Υόρκη στο Λονδίνο, ενώ οι Aer Lingus, British Airways, Virgin Atlantic και American Airlines προετοιμάζονται για την εισαγωγή νέων δρομολογίων ή επιπλέον θέσεων προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για ταξίδια από τις ΗΠΑ προς το Ην. Βασίλειο.

Όπως υπογραμμίζει το WTTC, σύμφωνα με τον σπεσιαλίστα ταξιδιωτικών στατιστικών στοιχείων Cirium, οι πτήσεις μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΗΠΑ που έχουν προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου παρουσιάζουν μείωση 73% έναντι των επιπέδων της ίδιας περιόδου του 2019. Το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων την περίοδο αυτή μειώθηκε από 287.000 το 2019 σε μόλις 78.000 το 2021.

Το WTTC προειδοποιεί ότι η τρέχουσα διαδικασία έγκρισης που εφαρμόζουν τα CDC μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την έγκριση του AstraZeneca μετά από μήνες. Εκφράζει δε φόβους ότι εάν οι ΗΠΑ ακολουθούσαν μια πολιτική η οποία θα ενέκρινε αποκλειστικά τα εμβόλια του κυβερνητικού οργανισμού U.S. Food and Drug Administration (FDA), τότε εκατομμύρια ταξιδιώτες δεν θα μπορούσαν να επισκεφθούν την Αμερική, τον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό στον κόσμο.

Επιπλέον, το WTTC εκφράζει ανησυχίες ότι η αυξημένη περιπλοκότητα σχετικά με τις απαιτήσεις εμβολιασμού, επιτείνουν τα εμπόδια στην κινητικότητα και τα διασυνοριακά ταξίδια, με την Αυστρία πρόσφατα να ανακοινώνει τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε 270 ημέρες.

Μια τέτοια κίνηση, επισημαίνει το WTTC, μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου της χώρας, αποθαρρύνοντας τους ταξιδιώτες να την επισκέπτονται και προκαλώντας περαιτέρω πλήγμα στην αυστριακή οικονομία.

Το WTTC τονίζει ότι η ανισότητα μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εμπόδιο στη διεθνή κινητικότητα και να συνεχίσει να πλήττει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.