To Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό κλάδο ταξιδιών και τουρισμού καλεί τη Βρετανική κυβέρνηση να δώσει τέλος στο σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης για τα ταξίδια.

Το κάλεσμα του WTTC έρχεται μετά την τελευταία ανανέωση προορισμών του συστήματος, σύμφωνα με την οποία μόλις επτά χώρες προστέθηκαν στην πράσινη λίστα, με την Ταϊλάνδη, δημοφιλή προορισμό των Βρετανών για ηλιόλουστες χειμερινές διακοπές, και το Μαυροβούνιο να προστίθενται στην κόκκινη λίστα. 

Η Τουρκία, η οποία αναμενόταν όταν θα μπορεί να υποδέχεται Βρετανούς τουρίστες παρέμεινε στην κόκκινη λίστα προορισμών, με αποτέλεσμα να δεχθεί μεγάλο πλήγμα στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Το WTTC δήλωσε ότι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του στο σύστημα. Καταδικάζει δε τις ατελείωτες αλλαγές στην χρωματική κωδικοποίηση χωρών, κάτι που προκαλεί μεγάλη σύγχυση και οφελεί μόνο την αγορά των παρόχων των ακριβών τεστ.

Το Συμβούλιο δήλωσε ότι ο προγραμματισμός έχει μετατραπεί σχεδόν αδύνατος για τις περισσότερες επιχειρήσεις και τουρίστες, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις καθώς και ότι έχει έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος στις αλλαγές αυτές και να επιτραπεί η ελευθερία στα ταξίδια για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, εκτός κι αν πρόκειται για ταξίδι σε κόκκινη χώρα.

Τα ταξίδια θα πρέπει να επιτρέπονται με τα τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν γίνονται διακρίσεις για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Τα τεστ PCR θα πρέπει να αντικατασταθούν από πιο οικονομικά τεστ αντιγόνου, όμως εάν η βρετανική κυβέρνηση συνεχίσει να επιμένει για τα ακριβά και μη αναγκαία τεστ PCR θα πρέπει να καλύπτει το κόστος τους και όχι να το μεταβιβάζει στους καταναλωτές, κάτι που αποτρέπει τους Βρετανούς να ταξιδέψουν.