Έπειτα από πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Έλενα Κουντουρά  και εισήγηση που η ίδια κατέθεσε  στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το επείγον ζήτημα της αναγκαίας στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών. Συγκεκριμένα η Έλενα Κουντουρά είχε εισηγηθεί ήδη από τις αρχές του έτους η Επιτροπή  ΤRAN να καταθέσει αίτημα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι ο  τομέας των αερομεταφορών που έχει δεχθεί ανυπολόγιστο πλήγμα από την πανδημία πρέπει να μπει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, και να ασκηθεί πίεση στην Κομισιόν και το Συμβούλιο ώστε να   προχωρήσουν πιο άμεσα ενέργειες για:

  • τη στήριξη της ανάκαμψης του τομέα των αερομεταφορών της ΕΕ
  • τη βελτίωση του συντονισμού σε θέματα ταξιδιωτικών περιορισμών και υγειονομικών απαιτήσεων μεταξύ των κρατών-μελών
  • την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των αερομεταφορέων
  • Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και το σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων
  • Την ανάλυση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου από το πλήγμα στον κλάδο

Πράγματι, σε συνέχεια της πρότασης της Έλενας Κουντουρά που εγκρίθηκε  από όλες τις πολιτικές ομάδες της Επιτροπής TRAN,  κατατέθηκε σχετικό αίτημα και συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια το επίμαχο αυτό ζήτημα.

Όπως αναφέρθηκε στην Ολομέλεια, η εναέρια κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 2/3 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019,  και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα ανακάμψει ο κλάδος. Η δε μακροχρόνια μείωση της δραστηριότητας στον τομέα των αερομεταφορών συνιστά  απειλή για την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλει ανάλογα μέτρα από τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

H Έλενα Κουντουρά στην δήλωσή της στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στη ζωτική σημασία που έχουν οι αεροπορικές μεταφορές για την Ελλάδα και για πολλές ακόμη χώρες και περιοχές της Ευρώπης. Τόνισε ότι η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και η καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων υπήρξε προτεραιότητα και για την ίδια προσωπικά την περίοδο που ήταν Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, και δεδομένου ότι οι απευθείας πτήσεις είναι το κλειδί για ισχυρή τουριστική ανάπτυξη, τα οφέλη αυτά που εξασφαλίστηκαν τα χρόνια πριν από την πανδημία  δεν πρέπει να χαθούν.

Ζήτησε μάλιστα  να εξασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η  στήριξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας συνολικά, ειδικά όμως  για τις νησιωτικές και πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως επίσης και η κρατική στήριξη  να δοθεί με σαφείς δεσμεύσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τομέα των αερομεταφορών.