Σε κατάθεση κοινής κοινοβουλευτικής αναφοράς προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού, της από 30-06-2021 επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, προς τον Πρωθυπουργό, προχώρησαν οι τομεάρχες Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Η Ομοσπονδία περιγράφει την δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, λόγω καθυστερήσεων στην καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αλλά και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το μέλλον, καθώς από 30/6/2021 σταματούσε το μέτρο της αναστολής σύμβασης, για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν φέτος.

Κι ενώ ήρθε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας κι εξέδωσε το μέτρο της αναστολής εργασίας για το μήνα Ιούλιο,  το μέτρο στρέφεται πάλι προς τη λάθος κατεύθυνση. Δηλαδή σε ξενοδοχεία που είναι σε λειτουργία, ενώ οι εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, μένουν γι ακόμη μία φορά παντελώς απροστάτευτοι.

Επίσης, μέσω της επιστολής εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία του κλάδου για το γεγονός ότι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στο σύστημα τα ένσημα από τις αναστολές σύμβασης του 2020, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να λάβουν από τον ΕΦΚΑ τα επιδόματα που δικαιούνται, να καταθέσουν για σύνταξη, να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και σε κατασκηνώσεις.

Η ΠΟΕΕΤ, στηλιτεύει το γεγονός, ότι οι εποχικά εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς εισόδημα από τον Φεβρουάριο του 2021.

Τέλος, επισημαίνει τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας στον κλάδο, λόγω του διαχωρισμού των εργαζομένων σε εμβολιασμένους και μη.

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να τους ενημερώσει τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην μείνει κανείς εργαζόμενος στον Τουρισμό – Επισιτισμό χωρίς στήριξη ακόμα μία χρονιά.  

Επιμένουν ότι η στόχευση πρέπει να είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι η καλλιέργεια της νοοτροπίας της αεργίας και δηλώνουν απερίφραστα ότι στέκονται στο πλευρό τους.