Το «πράσινο φως» για τα ταξίδια των Αυστριακών, πλην της Μ. Βρετανίας στην Ευρώπη, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αίροντας την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση που είχε εκδώσει πριν από 15 μήνες όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ανέφερε ότι πλέον οι Αυστριακοί θα μπορούν να ταξιδεύουν σχεδόν οπουδήποτε εκτός από την Βρετανία τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία οι οποίες λόγω των μεταλλάξεων παραμένουν στο “κόκκινο”.

Πλήρως απελευθερωμένη είναι πλέον η είσοδος από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης από τα τρία κράτη των Δυτικών Βαλκανίων – τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, οι περισσότερες από τις μη ευρωπαϊκές χώρες θα αλλάξουν από «κόκκινο» σε «πορτοκαλί».

Για την είσοδο στην Αυστρία από χώρες με πορτοκαλί χρώμα απαιτείται πλήρης εμβολιασμός κατά του κορονοϊού ή ανάρρωση από τη νόσο.

Η πράσινη λίστα περιλαμβάνει επίσης ορισμένες μη ευρωπαϊκές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη.