Προχωρούν βήμα-βήμα οι διαδικασίες ωρίμανσης για το μεγάλο πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ που προωθούν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΕΡΓΟΣΕ, με το μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Πρόκειται, για κομβικά σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς, οι διαγωνισμοί των οποίων θα προκηρυχθούν σταδιακά το προσεχές χρονικό διάστημα, τα οποία α ολοκληρώσουν τη διασύνδεση των κεντροβαρικών λιμένων της χώρας μας με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αφορά στα λιμάνια της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, στον 6ο Προβλήτα του ΟΛΘ, στα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ενώ το πλάνο κλείνει με τη διασύνδεση με το Ορμένιο.

Με απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ. κ. Κώστα Καραμανλή, αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος για το έργο του τεχνικού συμβούλου για τη δημοπράτηση των έργων αλλά και ο νομικός σύμβουλος. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Tredit θα αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου (με συνολική́ προσφορά, ύψους 57.600 ευρώ ή 71.424 ευρώ με ΦΠΑ) , ενώ το δικηγορικό γραφείο DTK LAW FIRM ανέλαβε την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών νομικής υποστήριξης στις ενέργειες που θα αναλάβει η ΕΡΓΟΣΕ για τη δημοπράτηση των σιδηροδρομικών έργων (55.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ή αλλιώς προσφορά 68.200 ευρώ με ΦΠΑ).

Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προγραμματική Περίοδο 2021- 2027, είναι δημόσια έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα που επιτρέπουν τη σύνδεση κύριων λιμένων με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι τα εξής:

1) Αναβάθμιση υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

2) Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη – Ν. Καρβάλη – Τοξότες.

3) Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης και κατασκευή Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης.

4) Ολοκλήρωση Σιδηροδρομικής Γραμμής Κόρινθος – Πάτρα στο τμήμα Ρίο – Νέος Λιμένας Πατρών.

5) Επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου Αθηνών προς Ραφήνα και σύνδεση με Λιμένα Ραφήνας.

6) Επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου Αθηνών προς Λαύριο και σύνδεση με «Ελ. Βενιζέλος» (Κορωπί) και Λιμένα Λαυρίου.