Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ η πανδημία δεν έχει πάρει τόσο ανησυχητική τροπή φέτος το καλοκαίρι όσο στην Πορτογαλία. Η μετάλλαξη Δ πλήττει κυρίως την πρωτεύουσα Λισαβόνα.

Στο τουριστικό θέρετρο Αλγκάβρε της Πορτογαλίας οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30 βαθμούς. Οι Γερμανοί τουρίστες όμως έχουν πάθει ψυχρολουσία και άρον άρον μαζεύουν ήδη τις βαλίτσες της επιστροφής. O Zοάο Φερνάντες, επικεφαλής της τουριστικής υπηρεσίας της ευρύτερης περιοχής, κάνει λόγο για «βαρύ πλήγμα» στον πορτογαλικό τουρισμό. Η ανησυχία του έγκειται στο ότι το γερμανικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατατάσσει πλέον την Πορτογαλία στις περιοχές υψηλού κινδύνου μετάδοσης της μετάλλαξης Δ του κορωνοϊού. Έτσι πολλοί Γερμανοί τουρίστες αποφάσισαν να διακόψουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία την Τρίτη ώστε να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα.

Ήδη πριν από μια εβδομάδα και η Μεγάλη Βρετανία είχε κατατάξει την Πορτογαλία στη «μαύρη λίστα» των επικίνδυνων χωρών, δεδομένου ότι αποτελεί προσφιλή προορισμό Βρετανών τουριστών. Ο Φερντάντες φοβάται ότι το γερμανικό παράδειγμα πιθανώς να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όπως η Ελβετία ή η Αυστρία.

Αδειάζουν τα ξενοδοχεία, γεμίζουν τα νοσοκομεία

Πράγματι η εικόνα που παρουσιάζει η Πορτογαλία τις τελευταίες μέρες είναι ανησυχητική. Ενώ τα ξενοδοχεία αδειάζουν, τα νοσοκομεία γεμίζουν. Οι ασθενείς με κορωνοϊό αυξήθηκαν σε 477 την Κυριακή, εκ των οποίων οι 116 νοσηλεύονται στην εντατική. Τόσο υψηλά ήταν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Πορτογαλία τον περασμένο Απρίλιο. Με τον δείκτη θετικότητας 14 ημερών να ανέρχεται σε 124 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους, η Πορτογαλία κατέχει αυτή τη στιγμή την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην πορτογαλική πρωτεύουσα, Λισαβόνα, όπου καταγράφονται τα δύο τρίτα των λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο. Κι αυτά παρά το ότι στην Λισαβόνα ζει μόλις το 27% του πορτογαλικού πληθυσμού (10,3 εκατομ. κάτοικοι). Τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Δ αποτελούν το 70% των κρουσμάτων που καταγράφονται πλέον στη Λισαβόνα, με την τάση να είναι αυξητική.

Τα νέα δεδομένα προκαλούν προβληματισμό στους κατοίκους. «Κάποιες φορές είμαστε οι ‘καλοί’ και άλλες φορές οι ‘χειρότεροι’» αναφέρει ο Νούνο, ιδιοκτήτης καφέ στη Λισαβόνα. Πράγματι η εικόνα της Πορτογαλίας αλλάζει γρήγορα. Στην αρχή της πανδημίας θεωρήθηκε πρότυπο, όταν η γειτονική Ισπανία βυθιζόταν διαρκώς στη δίνη του κορωνοϊού. Αλλά σύντομα η εικόνα αντιστράφηκε. Ήδη από τον περασμένο χειμώνα ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 και θανάτων αυξανόταν διαρκώς περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Μέχρι και ο γερμανικός στρατός έστειλε ενισχύσεις ιατροφαρμακευτικού υλικού στην χώρα. Από την άλλη, τον Μάιο η Πορτογαλία κατέγραφε εκ νέου από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Τώρα πάλι τα κρούσματα αυξάνονται.

Ποιος ευθύνεται;

Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται τις τελευταίες μέρες στην Πορτογαλία. Για την αντιπολίτευση και πολλά ΜΜΕ η απάντηση είναι μία: η αριστερή κυβέρνηση. Θυμό προκάλεσε ιδίως απόφαση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα να επιτρέψει την διεξαγωγή του τελικού του Champions League μεταξύ Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι τον Μάιο στο Πόρτο, με περίπου 15.000 Βρετανούς οπαδούς. Στους δρόμους του Πόρτο, πρωτεύουσας του κρασιού, δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις δεν τηρούνταν.

«Ντροπή!» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ρουί Ρίο. Πάντως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραδέχτηκε ότι «δεν πήγαν όλα καλά» και προειδοποίησε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες για την επέλαση της μετάλλαξης Δ. «Φοβάμαι ότι η Πορτογαλία δεν θα είναι η τελευταία χώρα, από την οποία θα περάσει η νέα μετάλλαξη». Σύμφωνα με ειδικούς η μετάλλαξη Δ αναμένεται να είναι η κυρίαρχη, σε ποσοστό 90%, στην Ευρώπη.