Το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε αναγνώριση άλλης μίας πηγής ως ιαματικής στην Αιτωλοακαρνανία.

Ειδικότερα, αναγνωρίστηκε ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος της πηγής «ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ» που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Τρύφου, με τοπωνύμιο θέσης εμφάνισης: Άγιος Βάρβαρος, του Δήμου Άκτιου Βόνιτσας.

Ως τρόπος χρήσης αναφέρεται η λουτροθεραπεία. Η περιεκτικότητα του φυσικού υδάτινου πόρου  και η θερμοκρασία του (ψυχρό) το καθιστά ιδανικό για λουτροθεραπεία με τη μέθοδο της ολοσωματικής εμβύθισης στο νερό, με σύγχρονη καθοδηγούμενη άσκηση στο νερό για:

α. Επικουρική θεραπεία σε παθήσεις του καλυπτηρίου συστήματος, όπως έκζεμα, κνίδωση, ψωρίαση, παρασιτικές δερματοπάθειες, όπως η ψώρα, μικροβιακές δερματοπάθειες και ακμή, λόγω της παρουσίας υδροθείου.

β. Επικουρική θεραπεία σε παθήσεις του ερειστικού συστήματος, όπως φλεγμονώδεις, εκφυλιστικές και μετατραυματικές παθήσεις των αρθρώσεων.

γ. Επικουρική θεραπεία σε ασθενείς με υπέρταση που ρυθμίζεται, λόγω της αγγειοδιαστολής που προκαλείται κυρίως από τα ιόντα φθορίου, αλλά και τα θειούχα.

Ως αντενδείξεις αναφέρονται οι εξής:

Για σοβαρά συστημικά νοσήματα, όπως καρκίνος, υπερθυρεοειδισμός, φυματίωση, σακχαρώδης διαβήτης, γενική παθολογική κατάσταση επιβαρυμένη με πυρετό, αναιμία, απώλεια βάρους, αιμορραγία, αιμοδερματοπάθειες, σπογγοειδής μυκητίαση, μεταδοτικές ασθένειες, σοβαρή καρδιοπάθεια, πνευμονικό οίδημα, πρόσφατο έμφραγμα ή άλλες σοβαρές καρδιακές βλάβες, αρρυθμίες και αρτηριακή υπέρταση ή υπόταση που δεν ρυθμίζονται, η νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, η προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση ιδίως των εγκεφαλικών αγγείων, οι πρόσφατες εγκεφαλικές αιμορραγίες και οι θρομβώσεις των αγγείων πριν περάσουν έξι τουλάχιστον μήνες από την προσβολή, οι βαριές νευρικές και οι ψυχικές παθήσεις, οι οξείες φλεγμονώδεις δερματικές και οι γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και οι φυσιολογικές καταστάσεις εγκυμοσύνης και εμμηνορυσίας.