Από το Καστελλόριζο ξεκίνησε η δράση του Κινήματος Οικολογίας και Φιλελληνισμού

Μεγάλη η ανταπόκριση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού που επισφράγισαν με «συμβόλαιο οικολογικής συνείδησης πολιτών» τη συμπόρευσή τους για ένα «πράσινο» Καστελλόριζο

Με την υπογραφή της Χάρτας Οικολογικής Συμπόρευσης ανάμεσα στον Δήμο Μεγίστης και το «Aquahelp Foundation» και την συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, άρχισε το μεγάλο ταξίδι του Κινήματος Οικολογίας και Φιλελληνισμού κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Aquahelp Foundation» κ. Γιώργος Κορφιάς και ο δήμαρχος Μεγίστης κ. Γιώργος Σαμψάκος, με τη συνδρομή του αντιδημάρχου κ. Στράτου Αμύγδαλου και την ανταπόκριση των κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών που βρέθηκαν στο νησί, επισφράγισαν την συμπόρευσή τους για ένα «πράσινο» Καστελλόριζο, στέλνοντας μήνυμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας ότι η προστασία του πλανήτη μάς αφορά όλους.

Οι μικροί “eco-heros” του Καστελλορίζου ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα του «Aquahelp Foundation» για καθαρισμό της περιοχής «Μανδράκι» και βραβεύτηκαν για τη δράση τους στη διάρκεια μιας διασκεδαστικής εκδήλωσης.

Στα παιδιά που κατάφεραν να συγκεντρώσουν, μέσα από μια εκπαιδευτική δράση, τα περισσότερα απορρίμματα προς ανακύκλωση απονεμήθηκαν οικολογικά μετάλλια. Πρόκειται για τους eco heros Λευτέρη Καβίδα, Δημήτρη Γάτη και Βούλα Κανάκη. Σε όλα τα παιδιά απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα.  Το χαμόγελο και η χαρά των παιδιών για τη συμμετοχή στους στην οικολογική δράση ήταν η καλύτερη ανταμοιβή των διοργανωτών.

Ενθουσιώδης όμως ήταν και  η συμμετοχή των ενηλίκων, κατοίκων και επισκεπτών, οι οποίοι υπέγραψαν «συμβόλαιο οικολογικής συνείδησης πολιτών» με το «Aquahelp Foundation» και δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση για να αποτελέσουν το καλύτερο παράδειγμα ως φροντιστές του πλανήτη, ξεκινώντας το μεγάλο ταξίδι της Οικολογίας και του Φιλελληνισμού από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το μαγευτικό Καστελλόριζο.

Για τη συνεισφορά τους στη δράση, με οικολογικά μετάλλια βραβεύθηκαν ο ιερέας του νησιού Χρήστος Συμεωνίδης, ο Rob Moorhead από την Αυστραλία που διαμένει στο νησί και η δημοτική σύμβουλος Μαργαρίτα Καννή.

Ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος, είναι ο πρώτος πολίτης στην Ελλάδα που υπέγραψε το «συμβόλαιο οικολογικής συνείδησης πολιτών» και του απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο.

Ο δήμαρχος Μεγίστης κ. Γιώργος Σαμψάκος, απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του «Aquahelp Foundation» κ. Γιώργο Κορφιά και ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, επισφραγίζοντας μακρά συνεργασία με στόχο το Καστελλόριζο να αποτελέσει νησί-πρότυπο στον τομέα της Οικολογίας.

Το «Aquahelp Foundation» σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, παρεμβάσεις οικολογικής συμμετοχής και αφύπνισης, επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει την ατομική και συλλογική ευθύνη απέναντι στον πλανήτη με έναν τρόπο ήπιο, φιλικό και μοντέρνο. Προτεραιότητές του, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, είναι η προστασία και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος με ειδική στόχευση την προστασία της θάλασσας, εντός και εκτός, των παραλιών, καθώς και η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, από φέτος ξεκίνησε από το Καστελλόριζο την υλοποίηση του προγράμματος «Clean it like Greek», ένα project οικολογίας και φιλελληνισμού, με στόχο τον καθαρισμό παραλιών, θάλασσας, βουνών & δασών με την συμμετοχή κάθε ιδιώτη εντός και εκτός Ελλάδας, το οποίο επιθυμούμε κάθε χρόνο.

Το πλάνο δράσης του «Aquahelp Foundation» επεκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο σε παραλίες όλης της Ελλάδας, με επόμενο σταθμό την Κάλυμνο στις 29 Ιουνίου.

(Στη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα)000

1
5
3
2
4
6
7
ΑΜΥΓΔΑΛΟΣ
. ΚΟΡΦΙΑΣ Γ. ΣΑΜΨΑΚΟΣ