Από το Καστελόριζο ξεκινά τις δράσεις του το κίνημα οικολογίας και φιλελληνισμού.

Με στόχο τον καθαρισμό παραλιών, θάλασσας, βουνών & δασών με την συμμετοχή κάθε ιδιώτη εντός και εκτός Ελλάδας, το project ξεκινάει από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και απλώνεται σε όλη τη χώρα.

Από το Καστελλόριζο ξεκινά τις οικολογικές δράσεις του στην Ελλάδα στις 19 Ιουνίου 2021 το «Aquahelp Foundation», υπογράφοντας Χάρτα Οικολογικής Συμπόρευσης με τον Δήμο Μεγίστης, σηματοδοτώντας την εκκίνηση του Κινήματος Οικολογίας και Φιλελληνισμού, από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης.

Το «Aquahelp Foundation» σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, παρεμβάσεις οικολογικής συμμετοχής και αφύπνισης, επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει την ατομική και συλλογική ευθύνη απέναντι στον πλανήτη με έναν τρόπο ήπιο, φιλικό και μοντέρνο. Προτεραιότητές του, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, είναι η προστασία και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος με ειδική στόχευση την προστασία της θάλασσας, εντός και εκτός, των παραλιών, καθώς και η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.

«Πιστεύοντας ακράδαντα στην μοναδικότητα του συνόλου των χαρακτηριστικών της Ελλάδας, αποφασίσαμε από το καλοκαίρι του 2021 να υλοποιήσουμε το «Clean it like Greek», ένα project οικολογίας και φιλελληνισμού, με στόχο τον καθαρισμό παραλιών, θάλασσας, βουνών & δασών με την συμμετοχή κάθε ιδιώτη εντός και εκτός Ελλάδας, το οποίο επιθυμούμε κάθε χρόνο, αρχίζοντας από φέτος, να ξεκινάει από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το αγαπημένο μας Καστελλόριζο. Με πρόσκληση για συμμετοχή κάθε Έλληνα και φιλέλληνα από κάθε σημείο της γης, με πρόσκληση για συμπόρευση με κάθε υγιούς οικολογικής νοοτροπίας επιχείρηση και οργανισμό, στόχος είναι τελικά να αναδείξουμε την Ελλάδα, σε έναν ορίζοντα τριετίας, εκτός από απίστευτα όμορφη και ως την καθαρότερη χώρα στην Ευρώπη & γιατί όχι και στον κόσμο!», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Γιώργος Κορφιάς αμέσως μετά την συνάντηση με τον αντιδήμαρχο κ. Στράτο Αμύγδαλο, για συμπόρευση με τον Δήμο Μεγίστης.

«Με χαρά ενημερωθήκαμε για το φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα του AQUAHELP FOUNDATION, να εγκαινιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί το “Clean it like Greek”, το πρώτο project οικολογίας και φιλελληνισμού, με στόχο τον καθαρισμό παραλιών, θάλασσας, βουνών & δασών της πατρίδας μας. Εμείς, οι κάτοικοι του Καστελλορίζου, έχουμε στηρίξει διαχρονικά και στηρίζουμε με κάθε τρόπο, όποτε χρειάστηκε και χωρίς δεύτερη σκέψη, το κοινό καλό. Και σε αυτή την προσπάθεια επιθυμούμε να δώσουμε δυναμικό “παρών”, κάνοντας μαζί πράξη και κοινό όραμα, μια ακόμα πιο πράσινη, καθαρή, οικολογική Ελλάδα!

Το ακριτικό μας Καστελλόριζο δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρόκληση και είναι τιμή μας να ξεκινήσουμε από εδώ, μαζί, με μπροστάρηδες το παιδιά του νησιού μας, το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον της Ελλάδας μας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μεγίστης κ. Στράτος Αμύγδαλος, επισφραγίζοντας τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου 2021 στο Καστελλόριζο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 19/06

09.30 Συνάντηση δημάρχου Καστελλορίζου κ. Γιώργου Σαμψάκου και του προέδρου του AQUAHELP Foundation κ. Γιώργου Κορφιά.  Ακολουθεί η υπογραφή Χάρτας Οικολογικής Συμπόρευσης.

17.:00 Εναρξη καθαρισμού από την παραλία στο πίσω λιμάνι και διασκορπισμός δράσης σε όλο το νησί

19.00 Συγκέντρωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κεντρικό λιμάνι, δίπλα στη θάλασσα. Καλωσόρισμα των συμμετεχόντων, ζύγιση των συλλεγμένων απορριμμάτων και απονομή αναμνηστικών μεταλλίων οικολογικής επίδοσης στους 6 καθαριστές με τα περισσότερα απορρίμματα – 3 Ενήλικες – 3 Παιδιά

19.30 Χαλαρή παραμονή στο χώρο για ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα οικολογίας.

Κυριακή 20/06

11.00 Ξεκίνημα Street Cleaning με Street interviews

13.00 Παρουσίαση του «Δημοσίου Συμβολαίου Οικολογικής Συνείδησης» που θα βρίσκεται αναρτημένο σε κεντρικό σημείο στο κέντρο του νησιού και στο οποίο θα μπορεί κάθε Καστελλοριζιός αλλά και φίλος του νησιού, να γράψει το όνομά του ως «συμπορευτής- οικολόγος ήρωας» υπενθυμίζοντας σε όλους την ατομική ευθύνη στη διατήρηση της ομορφιάς και της αγνότητας αυτού του υπέροχου νησιού

19.00 Συγκέντρωση σε ειδικό χώρο δίπλα στην θάλασσα για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του διημέρου με ευχαριστήριες ομιλίες του πρόεδρου του Ιδρύματος, τοπικών παραγόντων, ανταλλαγή απόψεων με τους παρευρισκόμενους και λήξη της εκδήλωσης με άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.