Χρηματοδότηση για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, που θα δώσει την αναγκαία ρευστότητα για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, ζητεί για ακόμα μία φορά η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού FedHATTA με επιστολή της προς στα αρμόδια Υπουργεία. Στην επιστολή σημειώνεται πως είναι απολύτως απαραίτητο να στηριχθούν τα τουριστικά γραφεία με κεφάλαιο κίνησης για τις ανάγκες επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και για την συνολική μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή. Όλες οι εργασίες προετοιμασίας για την καινούρια τουριστική περίοδο, οι προκαταβολές, οι κινήσεις εξωστρέφειας που είναι απαραίτητες για να προσελκύσουν τους υποψήφιους επισκέπτες της χώρας μας, τα γραφεία marketing του εξωτερικού κλπ. χρειάζονται ρευστότητα που τα τουριστικά γραφεία αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της FedHATTA κ. Λ. Τσιλίδης, «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέσω της  ECTAA, ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν στηρίξει τα τουριστικά γραφεία με εξειδικευμένα μέτρα, αναγνωρίζοντας τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην τουριστική αλυσίδα. Ενδεικτικά,  Αυστρία (300 εκ. €),  Βουλγαρία (76,7 εκ. €),  Γερμανία (2,09 δις €),  Εσθονία (9,9 εκ. €),  Ιταλία (665 εκ. €),  Κροατία (202 εκ. €),  Κύπρος (100,9 εκ. €),  Λετονία (800.000 €),  Λιθουανία (51 εκ. €),  Ολλανδία (565 εκ.), Πολωνία (193 εκ.€),  Ρουμανία (500 εκ. €),  Σλοβακία (90 εκ. €), Σουηδία (66,9 εκ. €) και Τσεχία (3 εκ.€).

Είναι ανάγκη η Ελλάδα, ως  τουριστική χώρα, να ακολουθήσει την πρακτική τους, δεδομένου ότι ο κλάδος των Τουριστικών γραφείων:

  • Αριθμούσε (το 2018) 3.610 επιχειρήσεις και είχε κύκλο εργασιών (χωρίς ΦΠΑ) 2,8 δισ. ευρώ (ΕΛΣΤΑΤ). Απασχολούσε δε γύρω στους 22.000 εργαζόμενους, χωρίς να υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες και οι οικογένειές τους. Σημειώνεται ότι  η συγκεκριμένη δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετείται από οικογενειακές επιχειρήσεις.
  • Δημιουργεί έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα με πολλαπλασιαστή  3,68, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που παράγει το τουριστικό γραφείο δημιουργεί 3,68 ευρώ (ΙΟΒΕ, 2012). Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, δημιουργώντας κύκλο εργασιών (χωρίς ΦΠΑ) 2,8 δισ. ευρώ, μπορεί να έχει δημιουργήσει πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα ύψους 10,30 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εστίαση και τα καταλύματα έχουν πολλαπλασιαστή 2,50.

Διεκδικούμε τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων του κλάδου μας. Προτείνουμε οι ατομικές και προσωπικές εταιρείες, οι πιο μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, να στηριχθούν τουλάχιστον με πάγιο ποσό και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις  βάσει του τζίρου τους το 2019».

Τέλος, είναι κρίσιμης σημασίας η παράταση για τα τουριστικά γραφεία, της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων τους τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με την ευελιξία να μπορεί να ανακαλείται ο εργαζόμενος από την αναστολή και να επανεντάσσεται σε αυτήν ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες της επιχείρησης, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2021.