Στο πλευρό των Διπλωματούχων Ξεναγών που πλήττονται από την κυβερνητική αναλγησία βρέθηκε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου. Συγκεκριμένα η βουλευτής Θεσσαλονίκης τόνισε: «Η οικονομική στήριξη της Πολιτείας προς τους Ξεναγούς από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς βρίσκονται χωρίς εισόδημα από τον Μάρτιο του 2020. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης ας ακούσουν επιτέλους την κραυγή αγωνίας αυτών των ανθρώπων που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό και να μεριμνήσουν για:

  • Την αναδρομική αποζημίωση για τους 6 μήνες του 2020 με ένσημα.
  • Την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με ένσημα.
  • Την κάλυψη των ενσήμων, καθώς το 2020 έλαβαν μόνο 50 ένσημα με αποτέλεσμα η περσινή χρονιά να χαθεί τελείως σε συνταξιοδοτικό επίπεδο. Με τα 50 ένσημα δεν δικαιούνται καμία παρχοή (την τρίμηνη τακτική χειμερινή επιδότηση ΟΑΕΔ, επίδομα μητρότητας, κλπ).
  • Την ένταξη στην κατηγορία των όσων πλήττονται από την πανδημία ώστε να δικαιούνται τις αντίστοιχες ελαφρύνσεις (αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, έκπτωση ενοικίου κλπ.)
  • Ρεαλιστικά και λειτουργικά Πρωτόκολλα για το 2021 για τις ομαδικές ξεναγήσεις καθώς τα περσινά πρωτόκολλα αποτέλεσαν ταφόπλακα για τον περιηγητικό τουρισμό.

Βρισκόμαστε μόλις 3 ημέρες πριν την επανεκκίνηση του Τουρισμού και ακόμη δεν υπάρχουν πρώτοκολλα για μια σειρά από τουριστικές δραστηριότητες. Για τις περιηγήσεις ξεναγήσεις δε, οι προοπτικές είναι μηδαμινές. Η υπερβολική καθυστέρηση στην ανακοίνωση και η ασάφεια των Πρωτοκόλλων Ασφαλείας όσον αφορά τις ξεναγήσεις έχει αποτρέψει τα τουριστικά γραφεία να προγραμματίσουν έγκαιρα ταξίδια με περιήγηση στην χώρα μας. Η κυβέρνηση απαξιώνει και εγκαταλείπει έναν ολόκληρο κλάδο. Είναι η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της», κατέληξε η κυρία Νοτοπούλου.