Πέντε μέρες μετά την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, τίποτα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Αντιθέτως, οι ξενοδοχειακοί παράγοντες παραμένουν σε θέση αβεβαιότητας και όλα δείχνουν πως η σεζόν θα είναι δυσκολότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και κυρίως ελπίδες. Εκτός κι αν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη που θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα, που σε αυτή τη φάση δεν φαντάζει και πολύ πιθανή.

«Δυστυχώς ενώ περιμέναμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυτό επιδεινώνεται, οι φήμες είναι αντικρουόμενες, οι μεγάλες αγορές δεν έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις και πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να χαθεί ο Ιούνιος, αλλά και συνολικά η σεζόν», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γραμματέας της ΠΟΞ, Μανώλης Τσακαλάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση.

Στο Ρέθυμνο αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι οι τουρίστες που φιλοξενούνται στα πολύ λίγα ανοιχτά ξενοδοχεία, τα οποία έχουν πολύ μικρές πληρότητες. Και αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά πριν τα μέσα τουλάχιστον του Ιουνίου ή καλύτερα πριν το τέλος του επόμενου μήνα, που δυστυχώς φαντάζει σχεδόν χαμένος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΑ ΑΓΟΡΑ

Σε ο,τι αφορά τη Γερμανία, η εικόνα που μεταφέρει ο κ. Τσακαλάκης είναι ότι οι γερμανοί έχουν κατακλύσει τα γερμανικά θέρετρα και μοιάζουν απρόθυμοι να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» είναι η Αγγλία, που ακόμα δεν έχει επιτρέψει τις πτήσεις και την ίδια ώρα οι Άγγλοι έχουν επιλέξει μία άλλη τακτική: να κάνουν διπλές και τριπλές κρατήσεις την ίδια περίοδο και σε θέρετρα της χώρας τους και σε προορισμούς εκτός αυτής, ώστε να επιλέξουν την τελευταία στιγμή.

Την ίδια στιγμή, μετά τον tour operator On the Beach, που αποφάσισε να αναστείλει, λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας τις πωλήσεις ταξιδιών ως τις 31 Αυγούστου, ένας ακόμα βρετανικός tour operator, ο Sunshine έλαβε χθες την ίδια απόφαση, πράγμα που είναι ενδεικτικό της κατάστασης που υπάρχει.

Στις σκανδιναβικές χώρες τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Η Φινλανδία είναι άγνωστο εάν θα επιτρέψει φέτος ταξίδια, όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι, ενώ η Νορβηγία φαίνεται πως δεν θα ανοίξει για τον Ιούνιο και δεν γνωρίζει κανείς ακόμα τι θα γίνει τον Ιούλιο. Η Δανία ακύρωσε για τον Ιούνιο τις προγραμματισμένες πτήσεις λόγω χαμηλής πληρότητας στα αεροπλάνα.

Η Σουηδία είναι η μοναδική που σε αυτή τη φάση έχει προγραμματισμένες πτήσεις από τις αρχές Ιουνίου, για μία φορά την εβδομάδα προς την Κρήτη, ωστόσο σε αεροπλάνα 220 θέσεων οι πληρότητες δεν ξεπερνούν τα 60 άτομα για την ώρα!

Το Ισραήλ που φάνηκε να έχει μια δυναμική, λόγω του εμβολιασμού, υπαναχώρησε λόγω του πολέμου, ενώ η Ρωσία δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για ταξίδια προς τη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είναι «πράσινη» στον επιδημιολογικό χάρτη, σε συνδυασμό με το θέμα των πιστοποιητικών και των τεστ στην επιστροφή των επισκεπτών στην χώρα τους είναι ανασταλτικοί παράγοντες που ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει.

«Υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά δεν ολοκληρώνονται κρατήσεις», κατέληξε ο κ. Τσακαλάκης, περιγράφοντας την κατάσταση.