Το «αδικημένο» νησί με το ωραιότερο φαγητό στην Ελλάδα, αξίζει να το γνωρίσεις φέτος το καλοκαίριΑν το επιλέξεις δεν θα το μετανιώσεις Με την επιχείρηση «Ελευθερία» να βρίσκεται σε εξέλιξη όλοι περιμένουμε με αγωνία να έρθει η μέρα που εμβολιασμένοι και ασφαλείς θα αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη του κορονοϊού και θα κάνουμε το πρώτο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα: Τον προγραμματισμό των φετινών μας διακοπών.

Οι προορισμοί εκατοντάδες, όμως φέτος αξίζει να βάλετε ψηλά στη λίστα σας ένα πανέμορφο νησί. Την Σκύρο.

Παραλίες – όνειρο

Και δόξα τω Θεώ η Σκύρος από παραλίες άλλο τίποτα. Στον Μώλο, την Καλαμίτσα και τον Άγιο Πέτρο (μακριά από μας) θα κολυμπήσεις σε υπέροχα νερά και θα απολαύσεις στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Η Σκύρος όμως εκτός από όμορφες παραλίες (που θα βρεις στο 99,9% των ελληνικών νησιών) ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο. Την κουζίνα της. Πρόκειται για το νησί που έχει αποθεωθεί όσο κανένα άλλο για τα φαγητά του από τα Μέσα του εξωτερικού.

Τοπικές γεύσεις

Και μπορεί το μενού της Σκύρου να περιλαμβάνει δεκάδες φαγητά και εδέσματα, τρία πιάτα της, , ξεχωρίζουν και κερδίζουν βλέμματα και εντυπώσεις. Εν αρχή είναι η αστακομακαρονάδα. Πιο εύκολο είναι να πας σε ταβέρνα της Σκύρου και να μη βρεις νερό παρά αστακομακαρονάδα. Το ζυμαρικό που συνοδεύει τους αστακούς διαφέρει ανάλογα με το μαγαζί η νοστιμιά όμως παραμένει ίδια. Δοκίμασε και θα γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Βέβαια, όποιος θέλει να δοκιμάσει το συγκεκριμένο πιάτο θα πρέπει να έχει υπομονή και κατανόηση, διότι επειδή ακριβώς οι αστακοί είναι φρέσκοι πιθανόν να αργήσει ελαφρώς να εξυπηρετηθεί. Μόλις, όμως, έρθει το πιάτο και το δοκιμάσει θα ξεχάσει όχι μόνο την καθυστέρηση, αλλά και το όνομά του ακόμα.

Το δεύτερο πιάτο που φέρει τη σφραγίδα της Σκύρου και εντυπωσιάζει τους τουρίστες είναι οι μακαρούνες. Πραγματικό έργο τέχνης! Ζυμαρικά σκεπασμένα με ξινοτύρι ή κεφαλοτύρι, πασπαλισμένο με πιπέρι, που όλα μαζί χαϊδεύουν τον ουρανίσκο σου. Τώρα εσείς μπορεί να φαντάζεστε τα κλασικά ζυμαρικά που βρίσκετε παντού. Μέγα λάθο, όμως, καθώς οι νησιώτικες μακαρούνες της Σκύρου παίζουν χωρίς αντίπαλο και δεν συγκρίνονται με τίποτα παρόμοιο.

Μια κατηγορία μόνη της και η ντόπια γραβιέρα με την πικάντικη γεύση που είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τσίπουρο ή κρασί. Τα πιο παλιά χρόνια στη Σκύρο ακολουθούσαν μια μέθοδο συντήρησης και ωρίμανσης της γραβιέρας που δεν την συναντούσες σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Τι έκαναν;

Τοποθετούσαν σε ένα ειδικό πήλινο κιούπι τα κεφάλια της γραβιέρας με θυμάρι και στη συνέχεια το σφράγιζαν και το σκέπαζαν με χώμα αφήνοντας το εκεί από την άνοιξη μέχρι τον Δεκέμβρη. Στις γιορτές των Χριστουγέννων το «ξέθαβαν» και οι ντόπιοι λένε ότι η νοστιμιά της γραβιέρας μετά από όλη αυτή τη διαδικασία δεν μπορούσε να περιγραφεί με λέξεις.

Όσο για τους κρεατοφάγους, αν ρωτήσουν τους κατοίκους της Σκύρου θα τους ακούσουν να απαντούν με μια φωνή: Άγριο κατσικάκι. Πιάτο – σήμα κατατεθέν του νησιού εξαιρετικά νόστιμο και αντίθετα με ό,τι θα πίστευαν πολλοί, ιδιαίτερα μαλακό και ζουμερό.

Η Σκύρος -για να μην ξεχνιόμαστε- είναι ένας προορισμός που για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν θα βρει κανείς στη δεκάδα με τα top νησιά της Ελλάδας. Κι όμως, έχει τα πάντα. Σου προσφέρει οικονομικές, ποιοτικές διακοπές μακριά από το άγχος και την πολυκοσμία.

 Και τη σιγουριά ότι θα δοκιμάσεις τα κορυφαία πιάτα που έχεις γευτεί στην Ελλάδα. Ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς στις διακοπές του, θα το βρει στην κυρά των Σποράδων, τη Σκύρο.