Στη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννη Ρέτσο, ο πρώτος επεσήμανε ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων.

“Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιχείρηση ‘Γαλάζια Ελευθερία’ ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια. Για αυτό με ταχείς ρυθμούς προχωράει ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η επιχείρηση ‘Γαλάζια Ελευθερία’ να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Και για αυτό το λόγο ανοίγουμε και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά μας”.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια, “καθώς θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Γιατί είναι σαφές, ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα. Φέτος μάλιστα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, καθώς εκτός από το ‘όπλο’ των εμβολιασμών έχουμε ενισχύσει τις δομές στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, περισσότερες προσλήψεις, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί”.

O κ. Ρέτσος ανέφερε από τη μεριά του ότι το 2021 είναι ακόμα μια χρονιά πολύ μεγάλων προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό. “Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία του παγκόσμιου και φυσικά του ελληνικού τουρισμού. Πέρυσι λειτουργήσαμε με προσοχή, αυστηρά πρωτόκολλα και υψηλό επαγγελματισμό από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τομέα”, σημείωσε. “Ήταν μια προσπάθεια με μεγάλη αξία, μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο γνώσης, σοβαρότητας, ωριμότητας, προστέθηκε στη μεγάλη υπεραξία του ελληνικού τουρισμού. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες έδειξαν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τον καλύτερό τους εαυτό. Πρωτοφανή προσαρμοστικότητα και συγκινητική αυταπάρνηση. Στόχος μας και φέτος είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια για επισκέπτες, κατοίκους και εργαζόμενους. Να προστατεύσουμε το brand της χώρας μας. Να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους αποφασίσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε καλά τη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα προσέφερε στη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και πόσα θα προσφέρει από εδώ και στο εξής στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει. Και θα είμαστε πάλι πρωταγωνιστές αυτής της ανάκαμψης. Ο κόσμος του τουρισμού είναι έτοιμος να υποδεθτεί τους επισκέπτες του. Τυπικά ξεκινήσαμε πριν από λίγες μέρες. Όμως δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Είναι μια πολύπλοκη μηχανή που χρειάζεται χρόνος, αρκετές εβδομάδες για να λειτουργήσει.

Η Ελλάδα είναι, και πρέπει να παραμείνει στα μάτια όλων, μια χώρα ασφάλειας, μια χώρα φιλοξενίας. Με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζεται, κάθε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για το μέλλον είναι παρακινδυνευμένη.

Δεν υπάρχει λόγος σε αυτή τη φάση να βάζουμε ποσοτικούς στόχους. Το υγειονομικό σκέλος είναι εκείνο που τελικά θα καθορίσει και την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και από τη δική μας προσωπική υπεύθυνη στάση. Χρειάζεται από όλους σύνεση, επαγγελματισμός και ωριμότητα.

Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ξεπεράσει και αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που διαρκεί πάνω από ένα χρόνο. Έχουμε γερά θεμέλια, βαθιές ρίζες, αποθέματα δύναμης και γνώσης, που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με ελπίδα και ασφάλεια”.

Σε ερώτηση ότι υπάρχουν νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά ή η Λέσβος όπου παραμένει χαμηλή η συμμετοχή στους εμβολιασμούς και αν θεωρεί ότι αυτό θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την τουριστική κίνηση και πως μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων στα νησιά αυτά, ο κ. Ρέτσος απάντησε: “Οι επαγγελματίες του τουρισμού γνωρίζουν πάρα πολύ καλά – και τα νησιά αυτά είναι σε περιοχές που το συντριπτικό ποσοστό του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, στο Ιόνιο είναι άνω του 75%, στο Νότιο Αιγαίο φτάνει το 95% – αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι για να αρχίσουμε να έχουμε τουριστικές ροές, θα πρέπει η χώρα μας επιδημιολογικά να βαφτεί ‘πράσινη’, να μπει στο πράσινο χρώμα του ECDC.

Αυτό μπορεί να γίνει σαφώς μόνο με την πτώση κρουσμάτων. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα, και νομίζω σε αυτό θα τοποθετηθεί ο υπουργός, το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί και η συμμετοχή τους στον εμβολιασμό. Αν αυτό δεν γίνει, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, να είναι αρνητική και η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.

Οπότε θεωρώ ότι θα κρίνουν τα στοιχεία αυτά και πιστεύω, η δική μου πεποίθηση είναι ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο, θα το κάνουν σε μεγάλο ποσοστό. Μένει να το δούμε αυτό το επόμενο διάστημα”.