Την απόφαση ότι η ρήτρα καλύτερης τιμής στο booking.com είναι παράνομη έλαβε το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας για αστικές υποθέσεις, το Bundesgerichtshof (BGH).

Τι είναι η «ρήτρα καλύτερης τιμής»

H πλατφόρμα Booking έθετε ως προϋπόθεση στους ξενοδόχους, για να τους «προβάλει» στη σελίδα του, να συμμετάσχουν με την καλύτερη δυνατή τιμή. Εάν για παράδειγμα ο ξενοδόχος καταχωρηθεί στην Booking με τιμή δωματίου 50 ευρώ, δεν θα είχε δικαίωμα να προσφέρει το ίδιο δωμάτιο με λιγότερα από 50 ευρώ στη δική του ιστοσελίδα.

Δεν θα μπορούσε να ζητήσει λιγότερα από 50 ευρώ ούτε στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος εμφανιστεί στο ξενοδοχείο ή πάρει τηλέφωνο για να ενημερωθεί για τις τιμές, χωρίς να μπει στο Ίντερνετ.

Πολλοί δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στην Booking με αυτές τις περιοριστικές προϋποθέσεις. Από την άλλη πλευρά φοβούνταν ότι θα χάσουν πελάτες, καθώς η Booking, που ξεκίνησε το 1996 ως μία μικρή ολλανδική start-up, έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες για κρατήσεις ξενοδοχείων σε όλον τον κόσμο, διαθέσιμη σε 43 γλώσσες και με περισσότερες από 28 εκατομμύρια καταχωρήσεις δωματίων.

Τελικά, η υπόθεση έφτασε στον γερμανικό Άρειο Πάγο το 2015, ο οποίος έκρινε ότι η «ρήτρα καλύτερης τιμής» δεν συνάδει με το γερμανικό και διεθνές δίκαιο περί ανταγωνισμού, καθώς εξασφαλίζει δεσπόζουσα θέση σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που μπορεί να υπαγορεύει τους όρους της σε αντισυμβαλλόμενα ξενοδοχεία.

Η υπόθεση είχε όμως και συνέχεια. Η πλατφόρμα Booking ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση του 2015 και γι’ αυτό επιτρέπει στα ξενοδοχεία να δίνουν χαμηλότερες τιμές μέσω τηλεφώνου, όχι όμως στην ιστοσελίδα τους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέμενε ότι ακόμη και αυτή η «μικρή ρήτρα καλύτερης τιμής» δυσχεραίνει τον ανταγωνισμό, όχι μόνο μεταξύ των ξενοδόχων, αλλά και ανάμεσα στις ίδιες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την κράτηση δωματίων. 2.000 ξενοδόχοι σε όλη τη Γερμανία υπέγραψαν ομαδική προσφυγή.

Ξεκίνησε νέος δικαστικός μαραθώνιος, με το Εφετείο του Ντίσελντορφ να δικαιώνει την Booking. Ωστόσο, έπειτα από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας σε τελεσίδικη απόφαση φαίνεται να καταρρίπτει οριστικά, τουλάχιστον στη γερμανική επικράτεια, τη «ρήτρα καλύτερης τιμής».

Πηγή: DW