Την αναστολή της ανοιξιάτικης περιόδου αναρρίχησης από την πλευρά του Θιβέτ στο όρος Έβερεστ αποφάσισε η Κίνα, λόγω  των ανησυχιών που προκαλεί η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Επισυνάπτεται πως πριν από την αναστολή, είχαν λάβει άδειες αναρρίχησης για τη συγκεκριμένη αναρριχητική περίοδο, συνολικά 21 Κινέζοι ορειβάτες.

Πρόσφατα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η χώρα σχεδίαζε να δημιουργήσει μια «γραμμή διαχωρισμού» στην κορυφή του όρους Έβερεστ , για να αποφευχθεί η επαφή των αναρριχητών που έρχονταν από την πλευρά του Νεπάλ, με εκείνους που ανέβαιναν από την πλευρά του Θιβέτ, ως τρόπος αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στο Νεπάλ έχουν αυξηθεί σημαντικά, αποτελώντας περίπου το 20% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας τις τελευταίες 19 ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικής εταιρείας οργάνωσης αναρριχήσεων, τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν και στις κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Έβερεστ για την εξυπηρέτηση των αναρριχητών.