Η γερμανική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο οποίο επέβαινε ένας Λευκορώσος αντιφρονών.

Την ίδια τακτική ακολουθεί και η αεροπορική εταιρεία KLM, η ολλανδική θυγατρική της Air France-KLM, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας κάλεσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η Avia Solutions Group, με έδρα την Κύπρο, επίσης δημοσιοποίησε ότι οι εταιρείες της στη Βαλτική δε θα χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ακόμα, η Wizz Air, δήλωσε ότι έχει αλλάξει δρομολόγιο από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, προς το Ταλίν, στην Εσθονία, ώστε να αποφύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Το ίδιο και για την σκανδιναβική αεροπορική SAS, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Η SAS εκτελεί δύο φορές την εβδομάδα ένα δρομολόγιο από το Όσλο της Νορβηγίας στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση αυτού του οργάνου του ΟΗΕ για τις 27 Μαΐου, με αντικείμενο συζήτησης την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.