Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκονται οι επιχειρήσεις της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους τους επιχειρηματίες το 60% (!) από τις 7.700 των επιχειρήσεων του κλάδου μένουν εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους 330 εκατ. ευρώ, για την επανεκκίνηση της εστίασης, εξαιτίας του ημερολογιακού κριτηρίου 2019 με 2020. Για το λόγο αυτό η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης έστειλε επιστολή στον υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, όπου αναφέρουν τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Παρά την ζοφερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θεωρούμε ότι προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας και ακολούθως, η επανεκκίνηση της αγοράς και η επίλυση των προβλημάτων της.

Στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ – Επανεκκίνηση της εστίασης όσο και για την Έκτατη ενίσχυση στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Αχαΐας & Κοζάνης, υπήρχαν αδικίες οι οποίες είμαστε σίγουροι ότι τις είδατε και θα επιληφθείτε προσωπικά επί του θέματος.   Πιο συγκεκριμένα:

Στην Θεσσαλονίκη από τις 7700 επιχειρήσεις εστίασης, το 60% δηλαδή οι 4600 περίπου, μένουν εκτός προγράμματος λόγω του ημερολογιακού κριτηρίου 2019 με 2020, αν υπολογίσουμε ότι το 20% λειτουργούσε με Take away και Delivery, οι 1500 περίπου επιχειρήσεις δηλαδή, θα δούμε ότι οι 3100 επαγγελματίες της εστίασης που με κρατική εντολή θα είναι κλειστά πάνω από έξι μήνες δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα  λόγω του ότι το Α΄ τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τα περιοριστικά μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου, συνέβαλλαν στην μείωση του κύκλου εργασιών κατά 24%, και επίσης το Α΄ τρίμηνο του 2020 η εστίαση είχε ανάκαμψη και λειτουργούσε κανονικά.

Το πρόγραμμα βοήθεια για επανεκκίνηση της εστίασης όπου το λέει από μόνη της  η λέξη ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ είναι να μας βοηθήσετε να  αγοράσουμε προϊόντα τα οποία πετάχτηκαν ή χαρίστηκαν με το ξαφνικό κλείσιμο των επιχειρήσεων μας και επομένως δεν πρέπει να μείνει κανένας που ήταν εντελώς κλειστός εκτός προγράμματος.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε επιπλέον παρεμβάσεις – διορθώσεις, όπως:

  • α. Η διαφορά τζίρου του 30% να αφορά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, έναντι αντίστοιχων μηνών του τζίρου 2019 ώστε να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που ήταν εντελώς κλειστές.

       β. Η διαφορά τζίρου του 30% να γίνει 20% και να αφορά τους μήνες 1 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020 έναντι αντίστοιχων μηνών του τζίρου 2019.

  • Να ενταχθούν και τα υποκαταστήματα στο πρόγραμμα ώστε η μια από τις δυο επιχειρήσεις η οποία είναι κλειστή με μείωση τζίρου άνω του 30%.
  • Το ποσοστό του 7% να κατέβει στο 6% και το ανώτατο χρηματικό ποσό να είναι 70000 Ευρώ ώστε να φτάσουν τα 330 εκ. Ευρώ.
  • Οι  επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των 330 εκ. Ευρώ και είναι με κρατική εντολή κλειστές να ενταχθούν στην Έκτατη ενίσχυση που δίνεται στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Αχαΐας & Κοζάνης», καταλήγει στην επιστολή της η Ένωση των επιχειρηματιών εστίασης της συμπρωτεύουσας.

«Τα ημίμετρα οδηγούν σε αποκλεισμό και στην καταστροφή μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία, να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις και να υιοθετήσει τις δίκαιες διορθώσεις που προτείνουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου. Την καλούμε επίσης να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης του Επισιτισμού-Τουρισμού κάλυψης για ΟΛΑ τα σταθερά κόστη μίας επιχείρησης σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρήσεις του Ευρωπαϊκού Πλαισίου για τις Κρατικές ενισχύσεις καθώς και να υιοθετήσει την πρότασή μας για μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε MH επιστρεπτέες, για τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Πανδημίας», τόνισε σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Συμπλήρωσε πως η ελληνική οικονομία πρέπει να στηριχτεί ουσιαστικά με γενναία μη επιστρεπτέα ρευστότητα προκειμένου να σταθεί όρθια, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της κυβέρνησης ΝΔ, κάνοντας λόγο για αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μικρομεσαίων.