Παρεμβάσεις για το άνοιγμα του Τουρισμού έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υπεύθυνοι Τουρισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κατερίνα Νοτοπούλου και Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Η κυρία Νοτοπούλου μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον Τουρισμό που διοργάνωσε η ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων προκειμένου να μείνουν όρθιοι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για το αύριο του ελληνικού τουρισμού.

«Ο τουρισμός είναι πρώτα από όλα οι άνθρωποι του», υπογράμμισε και κάλεσε τους φορείς του Τουρισμού, από κοινού να διεκδικήσουν τις λύσεις που απαιτούνται για την βιωσιμότητα του κλάδου και που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει υπονομεύοντας συνειδητά το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. H Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης: την διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των ανθρώπων  του τουρισμού, την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας σε ένα πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας, και την διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. «Βιωσιμότητα σημαίνει, προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» τόνισε.

Επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα με μη επιστρεπτέα ενίσχυση που σε συνδυασμό με πιο στρατηγικά μέτρα, όμως η πρόταση για τη δημιουργία  ενός ξεχωριστού, στοχευμένου προγράμματος ενίσχυσης σταθερού κόστους, αποκλειστικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Κομισιόν, θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για την ασφαλή στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων».

Περιέγραψε επίσης τους βασικούς άξονες του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επανεκκίνηση της οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα σύνολο των προτάσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κοστολογημένο στα 5,7 δις. Ευρώ, και απολύτως απαραίτητο μπροστά στον κίνδυνο της διάλυσης της οικονομίας και της εκτόξευση της ανεργίας.

Η τομεάρχης Τουρισμού ανέλυσε τις προϋποθέσεις για την υγειονομικά ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας τονίζοντας πως απαιτείται μια ασφαλής και δίκαιη στρατηγική ανοίγματος που θα δώσει τη δυνατότητα για την επανέναρξη των ταξιδιών, ανεξαρτήτως της πορείας του εμβολιασμού. Επισημαίνοντας  ότι το «κλειδί» είναι το τετράπτυχο, κοινά πρωτόκολλα, μαζικά τεστ, επιτάχυνση εμβολιασμού, ιχνηλάτηση. Σε συνδυασμό, απαραίτητα, με την υγειονομική οργάνωση και προετοιμασία των προορισμών.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ως άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα πέταξε ο πρωθυπουργός, ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέρος μιας συνολικής αντιμετώπισης, όχι όμως τη λύση» ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στο νέο τουριστικό μοντέλο που οφείλει να εξυπηρετεί τρεις στόχους: ικανοποίηση των καταναλωτών-τουριστών, ικανοποιητικά εισοδήματα και «καλές» θέσεις εργασίας στους άμεσα εμπλεκόμενους και ευημερία και ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Αναφερόμενη επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιούργησε η κρίση στον τουρισμό, καθώς οι δράσεις που προβλέπονται  είναι ανεπαρκείς και αποσπασματικές, δίχως να εξυπηρετούν ένα συνεκτικό σχέδιο για τον κλάδο. Κλείνοντας, σημείωσε ότι η επιμονή της πανδημίας φαίνεται να ξεπέρασε κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το καλοκαίρι που έρχεται.

Η επανεκκίνηση του Τουρισμού απαιτεί σοβαρότητα και σχεδιασμό 

A.Avlontis1

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνεπισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η επανεκκίνηση του Τουρισμού απαιτεί σοβαρότητα και σχεδιασμό. Συγκεκριμένα στη δήλωση που δημοσίευσε αναφέρει: «Ο κ. Θεοχάρης με τυμπανοκρουσίες ανακοινώνει ξανά και ξανά το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Χωρίς σχέδιο και με τους γνωστούς αποτυχημένους ερασιτεχνισμούς που κοστίζουν στη δημόσια υγεία και υποβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν. Παραμένουν αμείλικτα τα ερωτήματα, αν θα καταφέρει ο Τουρισμός να επανακάμψει και πάλι ως ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας, δίδοντας πνοή στον κόσμο του που αγωνιά για το αύριο. 

Λέμε ευθέως στον κ. Υπουργό πως η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου θα εγκλωβίσει τον κλάδο στις περσινές παλινωδίες με τα οικτρά αποτελέσματα.  Πρόκειται για ουσιαστικό εμπαιγμό, όταν καλούνται ξενοδόχοι και επαγγελματίες τουριστικών καταλυμάτων να μπουν στη μάχη του ανοίγματος του τουρισμού, όντας οικονομικά και ηθικά καταρρακωμένοι, στερούμενοι και την ελάχιστη χρηματική ρευστότητα που διέθεταν, ταυτόχρονα υπό το σοβαρό κίνδυνο να τεθούν εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και απλήρωτοι εδώ και έναν χρόνο.

Είναι πέρα από κάθε λογική, όταν επιλέγεται αδικαιολόγητα να μην ενταχθούν στα μέτρα επιδότησης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, οι εργαζόμενοι των τουριστικών γραφείων και οι επιχειρήσεις τους που διακινούν το 85% περίπου του οργανωμένου τουρισμού της χώρας και απασχολούν περίπου 30.000 εργαζόμενους. 

Είναι επιπλέον, ανήκουστο για έναν Υπουργό της Ανάπτυξης, τον κ. Α. Γεωργιάδης εν προκειμένω να μιλά για άνοιγμα του Τουρισμού δίχως, την παράλληλη λειτουργία της εστίασης. Άγνοια ή πανικός, ας μας το απαντήσει ο ίδιος. Αλλά, είναι και απορίας άξιο των σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης εφαρμόζοντας σε Ρόδο και Κέρκυρα πιλοτικό πρόγραμμα για Ολλανδούς τουρίστες να μεθοδεύει τη γενίκευση του προτύπου των all inclusive διακοπών που ευνοεί φυσικά, τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και συγκροτήματα.

Είναι δεδομένο πώς η ελληνική οικονομία, αλλά και ο κόσμος δεν αντέχει άλλη μια χρονιά αποτυχίας στον τομέα του τουρισμού γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες. Όσο συνεχίζει το Υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση σε αυτό το ρυθμό, μόνον εξαιρετικά αρνητικές απώλειες μετρά η κοινωνία μας από τη διακυβέρνηση της ΝΔ», καταλήγει ο κύριος Αυλωνίτης.