Toν οδικό χάρτη για το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το 2021 παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας  σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Κ. Μάλαμα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τουρισμού είπε ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει στις 14 με ασφάλεια και απέρριψε την κινδυνολογία που υπάρχει γύρω από το θέμα. Ο κος Θεοχάρης έκανε λόγο για πέντε γραμμές άμυνας:

  • Τις προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα -είτε με εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ.
  • Την ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων ‘EVA’, και φέτος, για τον εντοπισμό κρουσμάτων στα σύνορα.
  • Τα ξενοδοχεία καραντίνας ώστε να μπορούμε να απομονώνουμε τυχόν κρούσματα.
  • Τον εμβολιασμό των εργαζομένων, ο οποίος θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικά ευάλωτων ομάδων.
  • Την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Παράλληλα χαρακτήρισε παρανόηση τα περί «Covid-Free» νησιών. «Το σχέδιο της χώρας μας είναι συνολικό για το άνοιγμα του τουρισμού. Είναι ένα σχέδιο εξαιρετικά λεπτομερές, ισορροπημένο και επιτρέπει τον ασφαλή τουρισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Η συζήτηση περί ενός νησιού του οποίου οι κάτοικοι εμβολιάζονται για επιχειρησιακούς λόγους δεν είναι συζήτηση που αφορά στον τουρισμό. Όλη η χώρα είναι ασφαλής. Δεν πρέπει να υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ προορισμών. Απευθύνω έκκληση να σταματήσει αυτή η αντιπαραγωγική φιλολογία. Είναι προφανές ότι μόνο επιχειρησιακοί λόγοι οδηγούν στον εμβολιασμό ορισμένων νησιών», τόνισε ο υπ. Τουρισμού.

Τέλος υποστήριξε πως «ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες, ισχύει και για τους τουρίστες. Είναι ψευδής όλη αυτή η παραφιλολογία περί ελεύθερης μετακίνησης τουριστών. Οι τουρίστες που έρχονται είναι απομονωμένοι και ισχύει ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη. Δε θα κάνουμε διακρίσεις. Η χώρα μας έχει συγκεκριμένους κανόνες -κατόπιν εισήγησης των ειδικών- οι οποίοι ισχύουν για όλους τους τουρίστες και για όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και το φετινό καλοκαίρι». Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η παραφιλολογία που ανέφερε ο υπουργός εντείνεται στο κοινωνικό πεδίο από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ με ευθύνη και του Υπουργείου Τουρισμού, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το αν στις 14 Μαΐου ανοίγει μαζί και ο εσωτερικός τουρισμός ή όχι. Έπειτα από 5 μήνες λοκντάουν είναι λογικό η τακτική αυτή να προκαλεί εκνευρισμό σε αρκετό κόσμο.

Στις αγορές της Ευρώπης χθες στη Βρετανία ο Μπ. Τζόνσον ανακοίνωσε το άνοιγμα της εστίασης από την ερχόμενη εβδομάδα και εξέφρασε ελπίδες πως τα διεθνή ταξίδια για τους Βρετανούς θα ξεκινήσουν στις 17 Μαΐου καλώς εχόντων των πραγμάτων. Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μην κάνουν κρατήσεις προς το παρόν. «Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι, βλέπουμε κύματα κορωνοϊού που πλήττουν άλλες χώρες και έχουμε δει πως εξελίσσεται αυτή η ιστορία», δήλωσε.

Σημείωσε ωστόσο πως η βρετανική κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις πολύ πριν τις 17 Μαΐου και θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να οργανώσουν τα ταξίδια τους.