Αισιόδοξες εκτιμήσεις μοιράστηκε ο γγ του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης με το ΑΠΕ – ΜΠΕ για τις προοπτικές του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι στην Κρήτη. Ο γγ του Οργανισμού υποστήριξε πως η φετινή σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από του 2020, ενώ συμπλήρωσε πως φέτος η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα «όπλα» κατά της πανδημίας και έχει προετοιμαστεί έγκαιρα για το άνοιγμα του τουρισμού. Ο κύριος Φραγκάκης σημείωσε ότι η Κρήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα σε συνδυασμό με τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα οδηγήσει σε άνοδο των κρατήσεων.

Οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης ετοιμάζονται για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου συμμεριζόμενοι τις θετικές εκτιμήσεις του ΕΟΤ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Ν. Χαλκαδιάκης, αναμένεται ότι φέτος θα λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία του νησιού, ενώ εξέφρασε ελπίδες ότι οι διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με Ισραήλ, Ρωσία, Σερβία και άλλες χώρες ενδεχόμενα να επιτρέψουν την έλευση τουριστών και πριν από τις 14 Μαΐου.

Γενικότερα στόχος των ξενοδόχων της Κρήτης είναι να πιάσουν το 40% των αφίξεων του 2019 δηλαδή περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες, ένα νούμερο που θεωρείται εφικτό και ρεαλιστικό με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ανοικτές όλες οι τουριστικές αγορές εντός και εκτός συνόρων και ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στο θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ιδίως όσον αφορά τον μπουφέ στα εστιατόρια των ξενοδοχείων. Πάντως οι πιο εγκρατείς τονίζουν πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν κρατήσεις από πουθενά και οι όποιες εκτιμήσεις αφορούν προς το παρόν προσδοκίες που μένει να επιβεβαιωθούν, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε σημαντική κάμψη στην εξέλιξη της πανδημίας εντός της χώρας.