Ανοίγει ο τουρισμός στις 14 Μαίου Ανοίγει ο τουρισμός τον Μάιο. Αλλά πώς; Τελειώνει ο Απρίλιος και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν για τούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία σε σχέση με τον περιηγητικό τουρισμό.

Ενα τεράστιο κομμάτι του τουρισμού βρίσκεται στον αέρα. Τουριστικοί πράκτορες και γραφεία, ξεναγοί και τουριστικοί οδηγοί, βλέπουν μπροστά τους ένα αβέβαιο, άγνωστο μέλλον ακόμα μιά χρονιά. Μετά απο 16 μήνες ανεργίας, οι διπλωματούχοι ξεναγοί, κάτω πια απο τα όρια της φτώχειας, βλέπουν με τρόμο οχι μόνο τη συνέχιση της ανεργίας και της ανέχειας, αλλά και την αδιαφορία του κράτους για τον κλάδο τους. Αυτή τη στιγμή, έχουν ανοίξει μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι, οχι τα μουσεία.

Οποιος επιθυμεί, μπορεί να επισκεφτεί για παράδειγμα την Ακρόπολη με την οικογενειά του ή 5-6 φίλους. Ολα καλά. Αν θελήσουν όμως να έχουν μαζί τους εναν επαγγελματία ξεναγό μαζί τους , τηρώντας ολα τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες) απαγορεύεται. Ενας ξεναγός επιτρέπεται να ξεναγήσει μόνο μέχρι δύο άτομα (ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν φορητά μικρόφωνα, αυτό δεν αλλάζει). Περιμένουμε λοιπόν, με μεγάλη αγωνία την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτόκολλων.

Και μέχρι να γίνει αυτό, δεν μπορεί να προγραμματιστεί καμια ομαδική ξενάγηση για κανέναν αρχαιολογικό χώρο, κανένα τουριστικό γραφείο δεν μπορεί να προωθήσει και να πουλήσει κανένα πρόγραμμα περιηγητικού τουρισμού, καμιά οργανωμένη εκδρομή με ξεναγό ακόμα και για ένα μονοήμερο πρόγραμμα για παράδειγμα, για Δελφούς.

Αυτό σημαίνει οτι δεν υπάρχουν κρατήσεις, κανείς δεν εχει ενημερωθεί ακόμα και αν ένα τουριστικό λεωφορείο μπορεί να πάει απο Αθήνα στην Αρχαια Κόρινθο και στις Μυκήνες.

Το υπουργείο Τουρισμού ανέφερε οτι θα ισχύσουν τα ίδια πρωτόκολλα που ίσχυσαν και το 2020, που αποτέλεσαν την ταφόπλακα του περιηγητικού τουρισμού, γιατί ήταν ανεδαφικά μη ρεαλιστικά και ανεφάρμοστα.Και εξηγούμαι: Το 2020 ενα τουριστικό λεωφορείο 50 θέσεων, επιτρεπόταν να έχει πληρότητα στο 65%, δηλαδή περίπου 35 άτομα.

Μια εκδρομή στούς Δελφούς θα μπορούσε επομένως να έχει μέχρι 35 άτομα. Φτάνοντας όμως στους Δελφούς, θα διαπίστωναν οτι επιτρέπεται η είσοδος σε γκρούπ στον αρχαιολογικό χώρο μόνο μέχρι 15 άτομα, ενώ για το μουσείο, ο αριθμός κατέβαινε στούς 8! (Πάντα τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, αποστάσεις, μάσκες και φορητά μικρόφωνα).

Σε άλλους χώρους ο αριθμός αυτός είτε αυξανόταν είτε μειωνόταν, διότι δεν υπήρξαν κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα! Αυτό , με απλά μαθηματικά, σήμαινε οτι για να βγεί ένα πρόγραμμα, θα έπρεπε ενα γκρούπ 35 ατόμων να σπάσει στα 2 τουλάχιστον για τον αρχαιολογικό χώρο, και στα 4 τουλάχιστον για το μουσείο. Δηλαδή θα έπρεπε , για να γίνει η επίσκεψη, το τουριστικό γραφείο να έχει 4(!) ξεναγούς, πράγμα ασύμφορο οικονομικά. Μαντέψτε ποιός είναι ο πρώτος που βγαίνει απο την εξίσωση ενός προγράμματος επίσκεψης.

Αυτός ηταν ο κύριος λόγος που ο περιηγητικός τουρισμός δεν μπόρεσε να λειτουργήσει το 2020. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που οι διπλωματούχοι ξεναγοί έμειναν άνεργοι. Αν αυτός είναι ο σχεδιασμός και για το 2021 για τον περιηγητικό τουρισμό, τότε πολύ απλά σημαίνει πως λοιμωξιολόγοι, υπουργείο υγείας, υπουργείο πολιτικής προστασίας και υπουργείο τουρισμού, θα ευθύνονται για την εξόντωση ενός κλάδου, αυτού των διπλωματούχων ξεναγών, και τον θάνατο του περιηγητικού τουρισμού στην Ελλάδα, που συνεπάγεται μαρασμό τουριστικής εστίασης, ξενοδοχείων, θρησκευτικού τουρισμού, γαστρονομικού και πολλών άλλων τομέων που εξαρτώνται απο την περιήγηση. Εδώ να αναφέρω ακόμα μια φορά, οτι οι διπλωματούχοι ξεναγοί αφέθηκαν χωρίς ουσιαστική οικονομική υποστήριξη το 2020 με την ανεργία στο 100%, μια που λάβαμε συνολικά, για ολο το 2020 το ποσό τών 1.800 ευρώ, χάνουμε τα ένσημα μιας ολόκληρης χρονιάς και την δυνατότητα να ενταχθούμε στον ΟΑΕΔ για το 2021, μια που όλες οι εκκλήσεις μας να ενισχυθούμε οικονομικά για τους 12 μήνες του 20, έχουν πέσει στο κενό, σε ώτα μη ακουόντων.

Για το 2021, μας έδωσε το υπουργείο Εργασίας το επίδομα των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ο υπουργός κύριος Χατζιδάκης ανακοίνωσε και επίδομα για τον Μάρτιο, το οποίο μέχρι το τέλος Απριλίου ακόμα δεν έχει δωθεί. Ευχομαι εδώ, σε όλους όσους παίζουν με την ζωή μας και την απελπισία μας καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, γιατί εμείς θα ανεβαίνουμε ακόμα τον Γολγοθά χωρίς ελπίδα Ανάστασης…

Οι διπλωματούχοι ξεναγοί, έχουν ζητήσει εδώ και εβδομάδες συναντήσεις με όλους αυτούς τους φορείς για να εξηγήσουμε τη θέση μας και τις ανησυχίες του περιηγητικού τουρισμού, και μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμια κίνηση απο κανέναν. Λυπάμαι που οι διπλωματούχοι ξεναγοί αντιμετωπίζουν 16 μήνες τώρα αυτή την αναλγησία του κράτους απέναντι σε πολίτες αυτής της χώρας. Απέναντι σε σκληρά εργαζόμενους και φορολογούμενους πολίτες.

Κρίτων Πιπέρας

πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών