• Έλενα Κουντουρά: «Μόνο με την υποχρέωση αρνητικού μοριακού τεστ πριν την άφιξη για τους ταξιδιώτες,  είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, θα μπορέσει ο τουρισμός στην Ελλάδα να ανοίξει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και να έχει η τουριστική περίοδος μεγαλύτερη διάρκεια προς όφελος των προορισμών, των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Η χρήση του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού για ταξίδια χωρίς περιορισμούς είναι επισφαλής με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, και επειδή αποδεικνύεται ότι οι  εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, και επειδή δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συλλογική ανοσία».
  • Πέτρος Κόκκαλης: «Το εμβόλιο δεν είναι ένας ‘από μηχανής θεός’ ούτε μπορεί να αποτελεί πανάκεια. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  προσπαθεί να μελετήσει τις γενεσιουργές αιτίες αυτής της πανδημίας ώστε να δημιουργηθούν αποτελεσματικές, υπερεθνικές διαδικασίες αντιμετώπισης των επόμενων πανδημιών».
  • Κώστας Αρβανίτης: «Είναι επικίνδυνο σε συγκεκριμένες χώρες οι κυβερνήσεις να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών. Τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αργά και η απόκρυψη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των χρηματικών ποσών που δόθηκαν στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή των εμβολίων, ορίζει την ύπαρξη σκανδάλου και με το πέρας της πανδημίας θα ζητήσουμε εξηγήσεις».
  • Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Είναι λάθος το Πιστοποιητικό να χρησιμοποιείται για ψυχολογικούς λόγους διότι θα δημιουργήσει ψευδώς το αίσθημα της ασφάλειας. Η κυβέρνηση πολλές φορές ‘κρύβεται’ πίσω από τις αποφάσεις των Ειδικών όταν δεν συμφωνούν οι προτάσεις των Ειδικών με τις δικές της.  Στις επόμενες συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα, πιθανόν, να συζητηθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Πάσχα. Συμφωνώ με την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή η δημοσιοποίηση των πρακτικών χωρίς ονόματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία».
  • Νικόλαος Θωμαΐδης: «Τα δεδομένα από τις αναλύσεις στα λύματα είναι ανησυχητικά. Έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση κάποιων αντικαταθλιπτικών, τα αγχολυτικά είναι σε σταθερά υψηλά επίπεδα και δυστυχώς η χρήση της κοκαΐνης είναι πάρα πολύ υψηλή πανευρωπαϊκά. Έχουμε καταγράψει την μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης διαχρονικά από το 2010. Κάτω από συνθήκες πανδημίας, εγκλεισμού, μοναξιάς, φόβου και άγχους για την ασθένεια, έχει επιδεινωθεί και η ψυχική υγεία του μέσου πληθυσμού και των παιδιών».
  • Αντώνης Μπόγρης: «Θα είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη των εθνικών αρχών στην δημιουργία του Πιστοποιητικού μέσω των κατάλληλων γνωμοδοτήσεων όπως επίσης και η κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών σε δημόσιες υπολογιστικές υποδομές και όχι σε μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Ακόμη είναι σημαντικό να επιτευχθεί ο έλεγχος των Πιστοποιητικών μόνο στις πύλες εισόδου των κρατών – μελών και όχι εντός των κρατών για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».
  • Η Έλενα Κουντουρά, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο Νικόλαος Θωμαΐδης και ο Αντώνης Μπόγρης, συμμετείχαν σε μια διαδραστική εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook, σχολιάζοντας τις προϋποθέσεις του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού, την ασφάλειά του ως προς την εξάπλωση του COVID-19 καθώς και την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποίησε χθες  (Τρίτη – 20 Απριλίου 2021) η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την συμμετοχή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά, Πέτρο Κόκκαλη και Κώστα Αρβανίτη. Στην εκδήλωση προσκεκλημένοι ήταν ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης και ο Καθηγητής Μηχανικών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αντώνης Μπόγρης.

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά, συντονίστρια της THE LEFT  στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN), στην εισαγωγική της τοποθέτηση διευκρίνισε πως το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, που έρχεται προς ψήφιση στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί ένα τεχνικό διαλειτουργικό έγγραφο, ώστε να διευκολύνονται τα κράτη – μέλη στις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες πιστοποίησης κατά την άφιξη στα σύνορα των ταξιδιωτών, που  είτε έχουν εμβολιαστεί με τις δυο δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19, είτε φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ, είτε έχουν νοσήσει από τον COVID-19 και έχουν αντισώματα. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε  η κα Κουντουρά, εναπόκειται στα  ίδια τα κράτη-μέλη  να καθορίσουν τις προϋποθέσεις εισόδου στα σύνορά τους.

Η καθυστέρηση από την πλευρά της Κομισιόν, στο παρά πέντε του ανοίγματος του τουρισμού στην ΕΕ, να επικαιροποιήσει  τις συστάσεις της προς τα κράτη – μέλη για την ασφαλή και συντονισμένη επανεκκίνηση των ταξιδίων,  αλλά και το γεγονός ότι η χρήση του πιστοποιητικού Εμβολιασμού είναι επισφαλής  για ταξίδια χωρίς περιορισμούς,  λόγω του ότι η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί πως το  εμβόλιο προστατεύει μόνο τον εμβολιασμένο, ενώ καθημερινά αποδεικνύεται  ότι οι εμβολιασμένοι, και μπορούν να νοσήσουν ελαφρά και να μεταδώσουν τον ιό,  αποτελούν βασικές της ενστάσεις.  Η κα Κουντουρά επιπλέον ανέφερε πως το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο, με την υπερψήφιση της Έκθεσης της Επιτροπής ΤRAN  για την “Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Βιώσιμο Τουρισμό” πήρε ξεκάθαρη θέση, ζητώντας να προκριθούν οριζοντια στα κράτη-μέλη τα αρνητικά τεστ COVID-19 πριν από κάθε αναχώρηση και ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ταξιδιωτικούς σκοπούς μελλοντικά, εφόσον έχει επιτευχθεί συλλογική ανοσία. Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης η κ. Κουντουρά επεσήμανε τη μεγάλη  καθυστέρηση από πλευράς της Ελληνικής κυβέρνησης στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό  των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και στην  ανακοίνωση των νέων βελτιωμένων  πρωτοκόλλων σχετικά με το ασφαλές  άνοιγμα του Τουρισμού, που θα ισχύσουν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, παρεχομένων υπηρεσιών και των επαγγελμάτων που έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες, δεδομένου ότι απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες για το επίσημο  άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Ενώ  τόνισε την απόλυτη ανάγκη του αρνητικού μοριακού τεστ πριν από την είσοδο των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, ώστε να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια και η τουριστική περίοδος να έχει διάρκεια, που είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, τη στήριξη των εργαζομένων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, σχολίασε πως οι πανδημίες δεν αποτελούν φυσικά φαινόμενα και έχουν άρρηκτη σχέση με την απώλεια της βιοποικιλότητας. Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, το εμβόλιο δεν είναι ένας «από μηχανής θεός» ούτε μπορεί να αποτελεί πανάκεια. «Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  προσπαθεί να μελετήσει τις γενεσιουργές αιτίες αυτής της πανδημίας ώστε να δημιουργηθούν αποτελεσματικές, υπερεθνικές διαδικασίες αντιμετώπισης των επόμενων πανδημιών» είπε ο κ. Κόκκαλης. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των Προσωπικών Δεδομένων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως «δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, όταν αυτή μας βοηθάει, όμως αλλοιώνει την ουσία των ατομικών δικαιωμάτων».  

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, στην τοποθέτησή του διαχώρισε το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό από την πρόταση Μητσοτάκη για το άνοιγμα του Τουρισμού, καθώς εκείνο αφορούσε μόνο τους εμβολιασμένους. Σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα ο κ. Αρβανίτης πρότεινε τα Πιστοποιητικά Εμβολιασμού να περιέχουν μόνο τις βασικές πληροφορίες, να έχουν «ημερομηνία λήξης», να μην διατηρούνται δηλαδή για περισσότερο από ένα έτος – ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα – και να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Επιπλέον, ο κ. Αρβανίτης εξέφρασε την ανησυχία του για την δημιουργία του Ψηφιακού Πιστοποιητικού για μη ταξιδιωτικούς σκοπούς, καθώς όπως είπε «είναι επικίνδυνο σε συγκεκριμένες χώρες οι κυβερνήσεις να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών». «Τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αργά και η απόκρυψη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των χρηματικών ποσών που δόθηκαν στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή των εμβολίων, ορίζει την ύπαρξη σκανδάλου και με το πέρας της πανδημίας θα ζητήσουμε εξηγήσεις» τόνισε ο κ. Αρβανίτης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε πως καμιά από τις τρεις προϋποθέσεις που ορίζονται στο Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό δεν εξασφαλίζει πλήρως τους πολίτες, ωστόσο όπως είπε ο κ. Βατόπουλος οι τρεις προϋποθέσεις θέτουν το πλαίσιο των χαμηλών πιθανοτήτων μετάδοσης του COVID-19. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Βατόπουλος η απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων είναι πολιτικο-οικονομική και βασίζεται στην ισορροπία της υγειονομικής ασφάλειας και της ανάγκης να ανοίξει η Οικονομία που είναι κάτι αδιαμφισβήτητο να συμβεί. Όπως υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος «είναι λάθος το Πιστοποιητικό να χρησιμοποιείται για ψυχολογικούς λόγους διότι θα δημιουργήσει ψευδώς το αίσθημα της ασφάλειας». Ο κ. Βατόπουλος στο δεύτερο κομμάτι της συζήτησης, ανέφερε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων πρέπει να μην προσκρούουν στην λογική και να μην δημιουργούν το αίσθημα της ανισότητας στους ανθρώπους ενώ ανέφερε για την κυβέρνηση ότι πολλές φορές «κρύβεται» πίσω από τις αποφάσεις των Ειδικών όταν δεν συμφωνούν οι προτάσεις των Ειδικών με τις δικές της και επεσήμανε πως το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων αποτελεί αμφιλεγόμενο παράγοντα από την απαρχή της Δημόσιας Υγείας. Ο κ. Βατόπουλος έδωσε την είδηση πως στις επόμενες συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα, πιθανόν, να συζητηθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Πάσχα. Τέλος, σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Κόκκαλη, για τη σημασία της συστηματικής και όχι αποσπασματικής δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υγείας, στο πλαίσιο της απαραίτητης εμπιστοσύνης των πολιτών, της διαφάνειας και των διακριτών ρόλων κυβέρνησης και Επιτροπής, ο κ. Βατόπουλος συμφώνησε επισημαίνοντας την καλή πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο της δημοσιοποίησης των πρακτικών χωρίς ονόματα προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία. Να σημειωθεί πως τα πρακτικά αποτέλεσαν και μέρος δικογραφίας σε δημόσια δίκη. 

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, επεσήμανε πως καμιά προϋπόθεση δεν εξασφαλίζει τη μη διάδοση του ιού του COVID-19 ενώ όπως είπε «ισορροπούμε σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ της Δημόσιας Υγείας, της οικονομικής κατάρρευσης και της κατάρρευσης της ψυχικής υγείας που είναι τρεις παράμετροι που είναι πολύ δύσκολο να ισορροπήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες». Και συνέχισε λέγοντας, πως ακόμη και τις τελευταίες μέρες με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων «τα δεδομένα από τις αναλύσεις στα λύματα είναι ανησυχητικά. Έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση κάποιων αντικαταθλιπτικών, τα αγχολυτικά είναι σε σταθερά υψηλά επίπεδα και δυστυχώς η χρήση της κοκαΐνης είναι πάρα πολύ υψηλή πανευρωπαϊκά. Έχουμε καταγράψει την μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης διαχρονικά από το 2010». Ο Καθηγητής ολοκλήρωσε λέγοντας πως «κάτω από συνθήκες πανδημίας, εγκλεισμού, μοναξιάς, φόβου και άγχους για την ασθένεια, έχει επιδεινωθεί και η ψυχική υγεία του μέσου πληθυσμού και των παιδιών».

O Καθηγητής Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αντώνης Μπόγρης, σχολίασε πως το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό αποτελεί ορόσημο για τα ζητήματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή από τις αρχές των κρατών – μελών ώστε «να μη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκοπεύει να λύσει». Όπως επεσήμανε ο κ. Μπόγρης «το European Data Protection Board και ο European Data Protection Supervisor ζήτησαν με εμφατικό τρόπο να διασφαλιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι της προσβολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και των πιθανών άμεσων ή έμμεσων διακρίσεων» ακόμη όπως είπε «το Πιστοποιητικό πρέπει να συμμορφώνεται με τις Αρχές της Αναγκαιότητας, της Αναλογικότητας και της Αποδοτικότητας, οπότε πρέπει να συνοδεύεται από ένα συνεκτικό νομικό πλαίσιο». Συγκεκριμένα το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα περιέχει μόνο τα δεδομένα που απαιτούνται για να επαληθευτεί η ταυτότητα του πολίτη και τα δεδομένα αυτά θα αποθηκεύονται στη χώρα που εκδίδει το Πιστοποιητικό». Ο κ. Μπόγρης πρότεινε συγκεκριμένα την υποστήριξη των εθνικών αρχών στην δημιουργία του Πιστοποιητικού μέσω των κατάλληλων γνωμοδοτήσεων και την κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών σε δημόσιες υπολογιστικές υποδομές και όχι σε μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ τόνισε και την σημασία του ελέγχου των Πιστοποιητικών μόνο στις πύλες εισόδου των κρατών – μελών και όχι εντός των κρατών για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι έμπειροι δημοσιογράφοι Πάνος Κιτσικόπουλος (Euronews) και Γιάννης Παπαδημητρίου (Deutsche Welle).  

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ: https://www.facebook.com/watch/live/?v=1099053757255376&ref=watch_permalink