Πλήθος δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες αναφέρονται στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Grecotel,  με την ξενοδοχειακή αλυσίδα να εμφανίζεται να χρωστάει δυσθεώρητα ποσά σε τράπεζες, προμηθευτές, στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Newsbomb που έφερε στην επιφάνεια το θέμα, αν αυτή τη στιγμή δεν ήταν σε ισχύ τα μέτρα για την πανδημία ο όμιλος θα είχε ήδη χρεοκοπήσει. Στο ρεπορτάζ τονίζεται πως μόνο οι βραχυπρόθεσμες οφειλές τις εταιρείας ανέρχονται στα 103.548.234 ευρώ και αυτό είναι μόνο ένα μικρό ποσό της ζοφερής εικόνας, καθώς κάθε ξενοδοχείο της αλυσίδας έχει υπέρογκα χρέη και υποθήκες.

Όσον αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο η εταιρεία είχε ήδη ρυθμισμένες οφειλές το 2018 ύψους 965.752 ευρώ, ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονταν στα 652.364 ευρώ. Στην έκθεση των ορκωτών λογιστών καταγράφονται οφειλές προς προμηθευτές και πρακτορεία που αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές το 2018, δηλαδή προτού ξεσπάσει η πανδημία και προτού καν καταρρεύσει και η Thomas Cook, σε μια εποχή που ο τουριστικός κλάδος ανθούσε, ανέρχονται στα 1,6 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως αρκετές από τις οφειλές προς τρίτους αφορούν «ομόσταυλες» επιχειρήσεις της Grecotel.

Παράλληλα οι ορκωτοί λογιστές πως η Grecotel δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά για το χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2018 και υπάρχουν φόβοι πως θα προκύψουν επιπλέον οφειλές προς το δημόσιο και υψηλά πρόστιμα.

Αν το ρεπορτάζ είναι ακριβές το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η ξενοδοχειακή αλυσίδα μπήκε στη δίνη της πανδημίας, όντας βρισκόμενη ήδη σε πολύ δύσκολη θέση και κατά ένα παράδοξο τρόπο με τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα. Οι εξελίξεις θα δείξουν και ευχής έργον είναι να καταφέρει να ξεπεράσει η ξενοδοχειακή αλυσίδα τον σκόπελο και να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως η ίδια η Grecotel στην ιστοσελίδα της, μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα, όπως και όλα τα νέα που έχει αναρτήσει είναι από την περσινή περίοδο, με εξαίρεση μια ανακοίνωση που έβγαλε για την απώλεια του Μπόρις Μουζενίδη προ ημερών.