Με στόχο την ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της Φιλοξενίας για την ανασυγκρότηση της χώρας στη μετά COVID εποχή, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη της πρωτοβουλίας “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU” που θα διαρκέσει όλο τον Μάρτιο. Κεντρικό μήνυμα της πρωτοβουλίας είναι: «Η επένδυση στη Φιλοξενία είναι προϋπόθεση γρήγορης και  βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, με οφέλη για όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό και πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα του  Εθνικού Σχεδίου  Ανασυγκρότησης».

Η επιλογή της λέξη “ΜοU” δίπλα στη Φιλοξενία έχει ένα διπλό συμβολισμό. Δίνει τον προσωπικό τόνο που έχει η Φιλοξενία για όλους μας καθώς είναι η  παράδοση, η ιστορία, ο πολιτισμός και οι αξίες. Επιπλέον, παραπέμπει στη συντομογραφία του “Μemorandum of Understanding” καταδεικνύοντας την ανάγκη μιας πλατιάς προγραμματικής συμφωνίας παραγωγικών δυνάμεων και φορέων για το ρόλο της Φιλοξενίας στην ανάκαμψη της χώρας.  

Γι’ αυτό και η “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MοU” είναι μια πρωτοβουλία με εθνικά χρώματα, όπως συμβολίζεται  και στο λογότυπό της, το οποίο συναποτελούν  τα  καταλύματα  που είναι κύρια συνιστώσα  της Φιλοξενίας και η παγκοσμίως ξεχωριστή ελληνική θάλασσα. 

Οι βασικοί άξονες της πρωτοβουλίας “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MοU” είναι:

  1. Διάλογος με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για τη σημασία της Φιλοξενίας στην οικονομία, την απασχόληση, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
  2. Διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη  μεγάλη θετική συνεισφορά της Φιλοξενίας στη ζωή όλων μας.
  3. Διαδικτυακή συζήτηση με θεσμικούς εκπροσώπους και ειδικούς για την “επόμενη μέρα” και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Φιλοξενίας στην ανάκαμψη. 

Στην  ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας filoxeniamou.gr παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις που προωθεί το ΞΕΕ στον δημόσιο διάλογο καθώς και στοιχεία τεκμηρίωσης για τη θετική συνεισφορά της Φιλοξενίας στη χώρα και στους πολίτες.

Σημαντική καινοτομία της πρωτοβουλίας είναι το κάλεσμα του ΞΕΕ σε όλα τα μέλη του αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να γίνει μέρος αυτής της πρωτοβουλίας.  Να πλοηγηθεί στην ιστοσελίδα, να  ακολουθήσει το #filoxeniaMoU, να μοιραστεί το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας  στα κοινωνικά δίκτυα και να το συζητήσει  με φίλους, με συναδέλφους, με θεσμικούς εκπροσώπους, με κάθε πολίτη που αναζητά ένα  καλύτερο αύριο. 

Σχετικά με την πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Φιλοξενία είναι Ελλάδα, είμαστε εμείς. Κάθε ευρώ που παράγει η Φιλοξενία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνία. Είναι υπόθεση όλων. Γι’ αυτό ξεκινάμε σήμερα την  πρωτοβουλία “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU”,  επιδιώκοντας  να συνενώσουμε  δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια για τη Φιλοξενία στην “επόμενη μέρα”. Δεδομένης της σημασίας που έχει το  Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, είναι  ανάγκη να βρίσκονται ψηλά σε αυτό  ο Τουρισμός και η Φιλοξενία που βρίσκεται στην καρδιά του καθώς κάθε επένδυση στην ελληνική φιλοξενία είναι προϋπόθεση γρήγορης και βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με οφέλη για όλους. Στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, κανένας δεν μπορεί μόνος του. Πολλοί μαζί όμως, μπορούμε να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα!».