Ένα σημαντικό webinar φιλοξένησε χθες  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το οποίο παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, στο κανάλι του οργανισμού στο youtube όπου γιατροί και ειδικοί κατέθεσαν τις απόψεις τους και τις θέσεις του ΠΟΥ σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Γενικότερα είναι γνωστό πως ο ΠΟΥ είναι αρνητικός στην ιδέα των εν λόγω πιστοποιητικών και θεωρεί πως η ταξιδιωτική κίνηση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξαρτηθεί από τέτοιου είδους έγγραφα.

Το πρώτο βασικό επιχείρημα ενάντια στα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχει ηθική και κοινωνική διάσταση, θεωρώντας ότι θα εντείνει τις ήδη μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι ειδικοί τόνισαν πως αυτή στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη εμβολίων σε όλο τον κόσμο και οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δυσανάλογα μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Με βάση η θέσπιση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμούς θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις ανά τον πλανήτη, επιτρέποντας σε λίγους να ταξιδεύουν και να το απαγορεύει στους περισσότερους που ταυτόχρονα δεν ευθύνονται για την έλλειψη εμβολίων.

Παράλληλα όμως επισημάνθηκε πως υπάρχει και σοβαρότατο υγειονομικό πρόβλημα με τα εμβόλια. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει πρόσφατα και ακόμη η διεθνής ιατρική κοινότητα δεν έχει διαπιστώσει την χρονική διάρκεια της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό. Αν δηλαδή το εμβόλιο προσφέρει εφάπαξ προστασία, ή αν πρέπει να επαναληφθεί ενδεχομένως ισχυροποιημένο, όπως συμβαίνει με την γρίπη.

Στη συνέχεια τονίστηκε και ένα πολύ σημαντικό παράδοξο. Οι εμβολιασμένοι πολίτες ναι μεν δεν νοσούν από Covid-19, όμως συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό. Αυτό σημαίνει πως ο εμβολιασμός δεν αποκλείει ένα πρόσωπο να είναι και φορέας διασποράς του κορονοϊού. Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι και το πλέον δυνατότερο επιχείρημα του ΠΟΥ ενάντια στις προτάσεις που κατατίθενται για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, μία θέση που έχει υποστηρίξει σθεναρά για τα ταξίδια εντός της ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση.

Για τους παραπάνω λόγους πάντως η ΕΕ απέφυγε τη θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού και προχώρησε στην σύσταση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, ότι έχει εξεταστεί για COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα ή ότι έχει αναρρώσει από την COVID-19 και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.