Δυσάρεστες εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι δημοσίευσε η Morgan Stanley, υποστηρίζοντας πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαθεί ακόμη μία τουριστική σεζόν. Οι λόγοι είναι τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη και οι πολλοί αργοί ρυθμοί εμβολιασμού του πληθυσμού. Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως πέρυσι η καλοκαιρία ανέκοψε στα μέσα της άνοιξης τη μεταδοτικότητα του ιού και επέτρεψε να λειτουργήσουν εν μέρει οι τουριστικές αγορές. Φέτος όμως οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον κορονοϊό πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο, τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου τίθεται εν αμφιβόλω η πορεία και της φετινής τουριστικής σεζόν.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με τις οποίες θα ανοίξουν οι τουριστικές αγορές στα μέσα Μαΐου. Η Morgan Stanley υποστηρίζει πως στο πιο ήπιο αρνητικό σενάριο όπου οι εμβολιασμοί θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το τέλος Μαΐου η σεζόν αναμένεται ανάλογη με την περσινή και η Ελλάδα αναμένεται να έχει μείωση του ΑΕΠ 2% με 3%. Αν ισχύσουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα οι απώλειες για την ελληνική οικονομία αναμένονται πάνω από 4%.

Στις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας μπορεί κανείς να αντιπαραβάλει τα θετικά μηνύματα από τους tour operators του εξωτερικού που έχουν μιλήσει επανειλημμένα για ραγδαία αύξηση των κρατήσεων. Από την άλλη πλευρά όμως η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου ευχάριστη στην παρούσα φάση, σημειώνονται αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, το ΕΣΥ ασφυκτιεί και υπάρχουν πλέον διασωληνωμένοι ασθενείς στους διαδρόμους των νοσοκομείων, καθώς οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Αν αυτή η εικόνα δεν αλλάξει προς το καλύτερο το επόμενο διάστημα, είναι πολύ πιθανό να παίξει αρνητικό ρόλο στην πορεία των κρατήσεων και της τουριστικής κίνησης που θα έχει το φετινό καλοκαίρι.

Πηγή: Euro2day.gr