Η είδηση πως αυξάνονται οι κρατήσεις και η διάθεση των Γερμανών για διακοπές εκτός συνόρων, φαίνεται πως δεν ήχησε και πολύ ευχάριστα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press η κυβέρνηση κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να περιορίσουν τα σχέδιά τους για ταξίδια εκτός της χώρας. Αφορμή για αυτή την εξέλιξη υπήρξαν οι ανακοινώσεις της αεροπορικής εταιρείας Eurowings για επιπλέον πτήσεις προς τη Μαγιόρκα και της TUI για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων που κατέχει ή συνεργάζεται στο ισπανικό προορισμό.

Το «πράσινο φως» για τις παραπάνω κινήσεις δόθηκε μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τη Μαγιόρκα. Παρόλα αυτά όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert κάλεσε τους Γερμανούς να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητο ταξίδι, ενώ και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Adebahr υποστήριξε ότι η «απουσία περιοριστικών μέτρων, δεν σημαίνει ότι τα ταξίδια είναι ευπρόσδεκτα».

Όπως αναμένεται οι δηλώσεις προκάλεσαν εκνευρισμό και σύγχυση στην τουριστική αγορά της Γερμανίας και ιδίως στον αεροπορικό κλάδο. Να σημειωθεί πως η Eurowings ανήκει στον όμιλο της Lufthansa, ο οποίος έχει λάβει πακέτο διάσωσης 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως δάνειο όμως που πρέπει να το αποπληρώσει και η επανάκαμψη της ταξιδιωτικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη για να υπάρχει συνέπεια στις υποχρεώσεις του ομίλου.

Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να μας απασχολήσει στην Ελλάδα είναι πως η Μαγιόρκα βγήκε από τη λίστα των επικινδύνων προορισμών, μετά τη σαφή βελτίωση που παρουσίασε η εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή, καταγράφοντας σημαντική πτώση των κρουσμάτων. Η εικόνα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δεν είναι ευχάριστη ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν υπήρξαν τέτοιες αντιδράσεις για έναν προορισμό με θετική εικόνα, μένει να δούμε τώρα ποιες θα είναι οι συστάσεις του Βερολίνου για τα ταξίδια σε ελληνικούς προορισμούς.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη αρνητική για την πορεία της πανδημίας είναι η εικόνα και εντός της Γερμανίας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση την κυβέρνηση Μέρκελ με τις τοπικές κυβερνήσεις κρατιδίων της Ομοσπονδίας, καθώς οι τελευταίες αρνούνται να επιβάλλουν τα αυστηρότερα μέτρα lockdown που ζητεί το Βερολίνο.