Το ITN News έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί τον Δημήτρη Χαριτίδη σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε σχέση με τις εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο. Πρόεδρος και Managing Director της Tez Tour Hellas και της Tez Tour Management Company ηγείται σε έναν από τους λίγους Tour Operators της ελληνικής αγοράς, με αξιοσημείωτη παρουσία και συνεχώς αναπτυσσόμενη, ιδιαίτερα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας. Τα στοιχεία που παραθέτει για την περσινή σεζόν είναι αποκαλυπτικά για τις απώλειες που υπήρξαν στον τουριστικό κλάδο, ενώ καταθέτει τους προβληματισμούς του για την φετινή τουριστική περίοδο, σημειώνοντας ότι μπορεί μεν να έχουμε περισσότερες αφίξεις, αλλά θα έχουμε παράλληλα και πολλή μεγαλύτερη προσφορά κλινών. Τέλος ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επισημάνσεις που κάνει για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών. Ας δούμε όμως, αναλυτικά τη συνέντευξη του κυρίου Δημήτρη Χαριτίδη:
Κύριε Χαριτίδη είναι χαρά μας που σας έχουμε κοντά μας στο ITN News. Η πανδημία έχει προκαλέσει πρωτόγνωρο πλήγμα στην ταξιδιωτική κίνηση. Οι περισσότερες εκτιμήσεις επιμένουν ότι θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα από tour operators της Ευρώπης για το 2021. Σε εσάς ποια είναι η εικόνα για τη φετινή σεζόν; Πιστεύετε πως θα έχουμε περισσότερες αφίξεις αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρυσι;
Δημήτρης Χαριτίδης: Εμείς ως γραφείο διακινούμε τουρίστες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, Βαλκανίων, Βαλτικής και χώρες της τ. ΕΣΣΔ. Το 2020 είχαμε υποδεχτεί πελάτες μόνο από τις Βαλτικές χώρες και την Ρουμανία. Αλλά οι Βαλτικοί είχαν πρόγραμμα μόλις για 50 μέρες γιατί από τα μέσα Αυγούστου όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα απότομα κόπηκαν όλα τα προγράμματα από τις χώρες αυτές. Αρχικά πριν την Πανδημία υπολογίζαμε να έχουμε πελάτες από την Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία, Γεωργία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Μολδαβία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Περιμέναμε πάνω από 150.000 τουρίστες και στο τέλος είχαμε υποδεχτεί μόλις 12.000 τουρίστες.
Κι εγώ ακούω από τους δυτικούς συναδέλφους ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το καλοκαίρι, όμως οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως προς το παρόν έχουν κρατήσεις από Μ. Βρετανία ενώ από τις άλλες δυτικές χώρες δεν υπάρχει ανάλογη κινητικότητα. Όλοι περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το πότε και πως θα ανοίξει ο τουρισμός. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρό σχεδιασμό.
Σίγουρα ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει αλλά δεν κάνει κρατήσεις γιατί ακόμα δεν ξέρουν πότε και πώς θα μπορέσουν τα ταξιδεύουν. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως περιμένουμε πάνω από 14 εκ. αφίξεις για να πετύχουμε τα νούμερα αυτά πρέπει να δράσουμε άμεσα. Το εάν η σεζόν θα είναι καλύτερη η χειρότερη είναι πολύ σχετικό, μην ξεχνάτε ότι πέρσι δεν άνοιξαν όλες οι μονάδες οπότε παρόλο που είχαμε λίγες αφίξεις αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες είχανε καλές πληρότητες. Φέτος όλοι περιμένουν περισσότερο κόσμο, αλλά παράλληλα θα ανοίξουν σχεδόν όλες οι μονάδες, άρα λογικά η προσφορά των κλινών θα ξεπεράσει αρκετά την ζήτηση, οπότε δεν ξέρω εάν μπορούμε να μιλάμε για την καλύτερη σεζόν και στο κάτω κάτω τι εννοούμε με αυτό το όρο.
Γίνεται πολύς λόγος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα rapid tests. Κρίνετε πώς θα κάνουν τη διαφορά φέτος αυτά τα μέτρα;
ΔΧ: Το μοριακό τεστ είναι αρκετά ακριβό, επίσης μην ξεχνάμε πως και οι χώρες προέλευσης των τουριστών ζητάνε από τους τουρίστες με την επιστροφή τους να έρχονται με αρνητικό μοριακό τεστ. Φανταστείτε πόσο αυξάνετε το κόστος του ταξιδιού και η ταλαιπωρία τους. Το rapid test θα ήταν καλή και οικονομική λύση, άλλωστε τώρα τα τεστ αυτά είναι αρκετά αξιόπιστα. Λογικά θα πρέπει να ανακοινωθεί το εξής άνοιγμα: όσοι είναι εμβολιασμένοι με αναγνωρισμένα εμβόλια να μπαίνουν στην χώρα χωρίς κανένα τεστ, οι υπόλοιποι να έρχονται με αρνητικό rapid test και να υπάρχει ένας δειγματοληπτικός έλεγχος στις πύλες εισόδου. Όσοι έρχονται από τις 3ες χώρες να έρχονται κι αυτοί με τα rapid test και όσοι έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα από τον ΕΟΦ να έρχονται χωρίς τεστ με δυνατότητα του random test στις πύλες εισόδου. Βρισκόμαστε όμως ήδη στον Μάρτιο άρα για να έχουμε μια σεζόν όλα τα μέτρα για το πώς ανοίγουμε και πότε πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα , αλλιώς θα μείνουμε πολύ πίσω, ήδη έχουμε αργήσει.
Κύριε Χαριτίδη δραστηριοποιείστε κυρίως στη ρωσική τουριστική αγορά. Ποια είναι τα μηνύματα από αυτή την αγορά; Υπάρχουν κρατήσεις και ποιοι προορισμοί είναι πιο δημοφιλείς;
ΔΧ: Η Ρωσία αντιμετωπίζει εξαιρετικά την πανδημία, όπως γνωρίζετε ο εμβολιασμός προχωράει, τα ρωσικά εμβόλια είναι και αποτελεσματικά και αξιόπιστα και δεν είναι μόνο ένα εμβόλιο αλλά 3! Η χώρα ουσιαστικά μόνο στην αρχή της πανδημίας είχε πάρει σκληρά μέτρα και από το καλοκαίρι και μετά τα μέτρα ήταν στοχευμένα. Τα κρούσματά μειώνονται, όλες οι δραστηριότητες είναι ανοικτές και η ζωή είναι σχεδόν κανονική σε αντίθεση με την Ευρώπη. Ο κόσμος το 2020 ταξίδεψε και εσωτερικά, αλλά και στο εξωτερικό. Δυστυχώς όπως πάντα η Τουρκία εξακολουθεί να είναι πιο δημοφιλής προορισμός και το 2020 1,48 εκατ. Ρώσοι διάλεξαν την Τουρκία για διακοπές. Όχι και τόσο μεγάλη πτώση είχαν οι Μαλδίβες και ΗΑΕ. Στην Ελλάδα το 2020 ήρθαν 13.000 Ρώσοι ενώ το 2019 είχαμε περίπου 850.000 αφίξεις.
Για το 2021 οι Ρώσοι θα διαλέξουν την Ελλάδα για διακοπές εάν το άνοιγμα θα ανακοινωθεί άμεσα και με τους όρους που είχα αναφέρει πιο πάνω. Μέχρι τότε κλείνουν το εσωτερικό της χώρας και την Τουρκία. Πάντως όλες οι έρευνες δείχνουν πως θα ταξίδευαν στην Ελλάδα εάν τους το επέτρεπαν.
Επίσης να μην ξεχάσουμε ότι πρέπει να ανοίξουν κι άλλες τρίτες χώρες όπως η Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν κλπ
Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες από την πανδημία. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σημαντικά, αλλά είναι επαρκή δεδομένης της κατάστασης; Ποιες κινήσεις Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς;
ΔΧ: Κοιτάξτε πάντα χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Όντως τα μέτρα είναι σημαντικά και βοήθησαν αρκετά, αλλά τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά γραφεία, οι αεροπορικές κι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου χρειάζονται μεγαλύτερη ρευστότητα και την επιδότηση εργασίας για να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Επίσης πολύ σοβαρό θέμα παραμένει η αντιμετώπιση των πληρωμών των μεταχρονολογημένων επιταγών. Το πάγωμα και η μετάθεση της πληρωμής δεν λύνει το θέμα γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Ο τουριστικός κλάδος λειτουργεί διαφορετικά από το εμπόριο. Επιταγές δίνονται όχι μόνο για δεδουλευμένες οφειλές, αλλά για τα μελλοντικά συμβόλαια. Το 2019 είχαν δοθεί πολλές επιταγές για τα συμβόλαια του 2020 που δεν έγιναν ποτέ, οι επιταγές αυτές δεν αφορούν κάποιο δεδουλευμένο τζίρο αλλά κάτι που δεν έγινε πότε κι ούτε θα γίνει, οπότε η μεταφορά της επιταγής αυτής για το 2021 απλός μεταθέτει το πρόβλημα για πιο μετά. Μια λύση θα ήταν για τις επιταγές που αφορούν δεδουλευμένο τζίρο να δοθεί χαμηλότοκό δάνειο στους εκδότες των επιταγών για να καλύψουν τις επιταγές αυτές, ενώ για τις επιταγές που αφορούσαν τα συμβόλαια που δεν έγιναν ποτέ ενώ οι επιταγές αυτές πήγαν στις τράπεζες να δοθούν δάνεια στους κομιστές και όχι στους εκδότες για να τα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους οι κομιστές απέναντι στις τράπεζες. Όλα αυτά αποδεικνύονται από τα συμβόλαια μεταξύ των συμβαλλομένων πλευρών. Έχουμε κάνει τις προτάσεις αυτές στα υπουργεία, αλλά δεν είχαμε απάντηση. Όμως για άλλη μια φορά λέω ότι η παράταση πληρωμών των επιταγών είναι απλώς μια παράταση που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.
Επίσης βλέπω τις άλλες χώρες να βοηθάνε τους Tour Operator που στηρίζουν τον τουρισμό των χωρών αυτών. Η Τουρκία έδωσε προνομιακά δάνεια στους δικούς τους ΤΟ. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα για να μην μείνει χωρίς εθνικούς ΤΟ που άλλωστε είναι ήδη πολύ λίγοι.
Κύριε Χαριτίδη σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε και τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιραστήκατε μαζί μας. Ευχόμαστε η φετινή να επιφυλάξει σε εσάς και στον κλάδο γενικότερα μόνο ευχάριστες εκπλήξεις!
ΔΧ: Σας ευχαριστώ και εγώ!