Έντονη κινητικότητα παρουσιάζουν οι tour operators της Ευρώπης για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα μετά την άσχημη περσινή περίοδο, παρόλο που η υγειονομική κρίση κάθε άλλο παρά έχει ξεπεραστεί. Ωστόσο τόσο ο συνεχιζόμενος εμβολιασμός των Ευρωπαίων, όσο και η καλύτερη προετοιμασία που υπάρχει φέτος επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στην ταξιδιωτική κίνηση.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του CEO της TUI Fritz Joussen με αφορμή τη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα ο κύριος Joussen ανέφερε ότι φέτος οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια. «Στην TUI προετοιμαζόμαστε εντατικά και ήδη βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο. Συζητήσεις θα υπάρξουν και με άλλους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο τις επόμενες εβδομάδες. Η επιθυμία για διακοπές παρέμεινε καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Η ζήτηση και οι κρατήσεις ανεβαίνουν, μετά και το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση για την σταδιακή άρση του lockdown. Η Γερμανία προετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει σε ανάλογες ανακοινώσεις για την έξοδο από την καραντίνα.

Οι κυβερνήσεις στη Νότια Ευρώπη έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό πλαίσιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Στον πυρήνα αυτών των σχεδιασμών βρίσκονται τα rapid tests, οι εμβολιασμοί και ένας κοινός πρωτόκολλο ανοσίας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ταξιδιωτικής κίνησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Με την αποδοχή ενός κοινού πιστοποιητικού εντός της ΕΕ, οι πολιτικές ηγεσίες μπορούν να δημιουργήσουν τη βάση για την καλοκαιρινή σεζόν. Καθώς δεν προλαβαίνει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, τα rapid tests είναι το δεύτερο σημαντικό εργαλείο για ασφαλείς διακοπές. Σήμερα είναι πια αξιόπιστα και διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες», κατέληξε ο κύριος Joussen που στην πράξη συντάχθηκε με τις προτάσεις που έθεσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ της περασμένης Πέμπτης.

Την ίδια ώρα η Jet2holidays στη Βρετανία, επιχειρώντας να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα τουριστικά της πακέτα, ανακοίνωσε σημαντικές προσφορές για τους πελάτες της που θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ειδικότερα ο βρετανικός tour operator προσφέρει έκπτωση 110 λιρών ανά άτομο για τις κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαρτίου, θέλοντας παράλληλα να προωθήσει με αυτό τον τρόπο και το app της εταιρείας. Παράλληλα προσφέρει και 10% έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια για την ίδια περίοδο.

«Έπειτα από μια χρόνια αβεβαιότητας, μια δύσκολη χρονιά για όλους μας, ο κόσμος έχει ανάγκη όσο τίποτα άλλο να «αποδράσει» και να χαλαρώσει στη λιακάδα. Οι ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης έστειλαν το μήνυμα για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών και οι κρατήσεις συνεχώς αυξάνονται», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο CEO της Jet2holidays Steve Heapy.