Εκτενή ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τον κλάδο των ξεναγών και ότι είναι απολύτως ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας. Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΠΟΞΕΝ έχει ως εξής: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, εκπροσωπώντας όλους τους ξεναγούς της Ελλάδας, διαμαρτύρεται για την εγκατάλειψη του κλάδου από την κυβέρνηση! Η στήριξη μας γίνεται με δόσεις και οι Ξεναγοί ζουν το μαρτύριο της σταγόνας. Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε χθες τα νέα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας που μαστίζει την χώρα, αλλά για τους Ξεναγούς, διαγράφηκαν οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος, και αποζημίωση ειδικού σκοπού θα δοθεί για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το καταστροφικό 2020 κατά το οποίο οι Ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου, κλείνει με ενίσχυση στους Ξεναγούς 1.868 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο! Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης δήλωσε πρόσφατα: «Κλείνει επίσης και το θέμα με τους ξεναγούς, οι οποίοι είναι διπλά χτυπημένοι. Και ο τουρισμός το 2020 ήταν σαφώς χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη, αλλά και όσοι επισκέπτες ήρθαν στην Ελλάδα, προτίμησαν την απομόνωση, αποφεύγοντας τις επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τα μουσεία. Όμως, δουλέψαμε αμέσως, μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να ενταχθούν και οι ξεναγοί στο πρόγραμμα στήριξης. Σε λίγες ημέρες το ζήτημα αυτό θα θεωρείται λυμένο».  

Επίσης σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG) οι Ευρωπαίοι Ξεναγοί, έχουν εισπράξει από κρατικές ενισχύσεις στις άλλες χώρες της Ευρώπης έως και 19.000 ευρώ.

Στη χώρα μας πάλι, οι άνθρωποι του Πολιτισμού, που σημειωτέον βρίσκονται στην ίδια πλατφόρμα με εμάς, αυτή των ειδικών κατηγοριών, επιδοτήθηκαν για Νοέμβριο και Δεκέμβριο και εντάχθηκαν στην αποζημίωση, όπως και έπρεπε, και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Οι Ξεναγοί, μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα για να επιβιώσουν. Μπορούν αυτοί που

αποφασίζουν για την ζωή μας να ζήσουν με 1.868 ευρώ για περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο;

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ – ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ!

  • Ζητάμε υποστήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων
  • Ζητάμε τα ΜΜΕ να προβάλουν τα αιτήματα μας
  • Αναδρομική στήριξη των Ξεναγών για τους μήνες Μάιο ως Αύγουστο, γιατί δεν πήραμε ούτε
  • ένα ευρώ
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για Νοέμβριο και Δεκέμβριο
  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνεχιστεί μέχρι Απρίλιο τουλάχιστον και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι Ξεναγοί θα αντιδράσουν δυναμικά στην απαξίωση και τον εμπαιγμό του κλάδου μας!», καταλήγει η ΠΟΞΕΝ στην ανακοίνωσή της.