Κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνοντας ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε μια οργανωμένη προσπάθεια της ΝΔ για  κατασυκοφάντηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναβάθμιση της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων. Η ΝΔ, σημείωσε φέρνει, εν μέσω πανδημίας, αιφνιδιαστικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών, προχωράει στο διαχωρισμό των Σχολών σε δυο ταχυτήτων, με βάση την δημοτικότητά τους, και επιβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη» Για όλες τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα φοιτητικά συλλαλητήρια, μόνη υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση, κανένας άλλος.

«Δεν είναι τυχαία η επιλογή της συγκυρίας, μέσα δηλαδή σε καθολικό lock down, στην οποία η Κυβέρνηση φέρνει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή. Με την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης ότι κάθε κρίση είναι άλλη μια ευκαιρία, μετατρέπει την παρούσα κρίση σε ευκαιρία να νομοθετήσει αντιλαϊκά νομοσχέδια. Ο Νόμος της κας. Κεραμέως κατασυκοφαντεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναβαθμίζει την πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων. Απέναντι σε αυτό το Νομοσχέδιο έχει ταχθεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι Φοιτητές, οι Καθηγητές, οι Πρυτάνεις, ακόμη και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των Αστυνομικών».

«Με αυτές τις πολιτικές επιλογές, που οδηγούν στην αποδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η Κυβέρνηση είναι αυτή που βγάζει τους φοιτητές στους δρόμους και αυτή είναι υπεύθυνη για ό,τι έγινε χθες στο παν- φοιτητικό συλλαλητήριο. Όχι η Αντιπολίτευση. Η ΝΔ επιλέγει να συκοφαντήσει τους αγώνες των φοιτητών, που υπερασπίζονται την ακαδημαϊκή ελευθερία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και την επαναφορά του για συζήτηση όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια».

  • 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στις Ανώτατες Σχολές

«Με την επαναφορά της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, μειώνεται απότομα ο αριθμός των εισακτέων κατά περίπου είκοσι πέντε χιλιάδες. Έτσι την ώρα που η Κυβέρνηση θεωρεί ότι όσοι μαθητές δεν έγραψαν καλά στις πανελλήνιες- σε ένα στείρο εξεταστικό σύστημα-, δεν μπορούν να αφομοιώσουν την γνώση και πρέπει να μείνουν εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την ίδια ώρα η πραγματικότητα την διαψεύδει, γιατί μαθητές που μπήκαν τα προηγούμενα χρόνια στις σχολές με χαμηλούς βαθμούς, σήμερα πολλοί από αυτούς είναι καθηγητές πανεπιστημίου στο εξωτερικό!».

«Παράλληλα, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι βαθιά ταξική: ευνοεί τα φροντιστήρια και τα κολέγια και αποκλείει τα παιδιά που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες. Η ΝΔ έχει γίνει ο καλύτερος χορηγός των ιδιωτικών συμφερόντων. Έτσι, παιδιά που έχουν αποτύχει στις Πανελλήνιες, αλλά έχουν την οικονομική άνεση, θα πάνε στα κολέγια και θα πάρουν ισάξιο πτυχίο των πανεπιστημιακών σχολών, όπως Μηχανικών, Νομικής, Οικονομολόγων, κα.  Αλήθεια αυτά τα παιδιά με τη βάση εισαγωγής γίνονται δεκτά στα Κολλέγια, πολλά εξ αυτών μάλιστα αμφιβόλου ακαδημαϊκής ποιότητας;».

  • Η Κυβέρνηση ουσιαστικά οδηγεί σε λουκέτο τις περιφερειακές σχολές, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Με την επιλογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και με το διαχωρισμό των Σχολών σε δυο ταχυτήτων, με βάση την δημοτικότητά τους με την αδιανόητη ρύθμιση των μηχανογραφικών δύο κύκλων, είναι προφανές ότι πολλές περιφερειακές σχολές, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οδηγούνται σε κλείσιμο. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τη δράση του, αναβαθμίζει το ακαδημαϊκό επίπεδο της περιοχής και η πιθανότητα να διασαλευθεί η λειτουργία του, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία».

«Η απαξίωση και τελικά το κλείσιμο των περιφερειακών τμημάτων και κυρίως, δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους. Καλώ όλους τους βουλευτές των κομμάτων που προέρχονται από την περιφέρεια και ειδικά από νησιά να πάρουν θέση».

  • Ακραία επιχειρήματα από την Κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το δόγμα «Νόμος και Τάξη» που φέρνει στα Πανεπιστήμια

«Κορυφαία στελέχη, στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν την ακροδεξιά ατζέντα της Κυβέρνησης, δεν φείδονται ακραίων επιχειρημάτων, που μας βρίσκουν πυρηνικά αντίθετους:

Η κα. Κεραμέως είπε ότι δεν θέλει τα Πανεπιστήμιά μας, χώρους ιδεολογικής ζύμωσης. Εγώ θα της ζητήσω να θυμηθεί ότι μέσα από το Μάη του ‘68 και το Πολυτεχνείο, μέσα δηλαδή από αυτές τις ιδεολογικές ζυμώσεις, δημιουργήθηκαν κινήματα υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των πολιτικών δικαιωμάτων».

«Ο κ. Συρίγος, προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου, λέγοντας το ανήκουστο, ότι και επί Χούντας υπήρχε μέσα στα ΑΕΙ, Αστυνομία! Και από την άλλη έχουμε τον κ. Χρυσοχοΐδη να δηλώνει χωρίς ντροπή ότι οι Πρυτάνεις που τώρα αντιδρούν, είναι «εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης».

«Ο κ. Βρούτσης, πάλι, μας απαρίθμησε διάφορα «αρνητικά» επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στα Πανεπιστήμια, αλλά ξέχασε ένα επεισόδιο που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 26-9-2003, όπου φοιτητές της ΔΑΠ απείλησαν με πυροσβεστήρες τον Πρύτανη, τον οποίο έστειλαν στην εντατική και ένας από αυτούς είναι και Βουλευτής σήμερα, ο οποίος και αναβαθμίστηκε και σε Υφυπουργό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έτσι για να μην ξεχνάμε το παρελθόν του καθενός».

  • Λεφτά για αστυνόμευση αλλά όχι για την Παιδεία και την Υγεία

«Η Κυβέρνηση θα ξοδέψει 20 εκ. τον χρόνο για να προσλάβει ειδικούς φρουρούς στα Πανεπιστήμια μέσα από ρουσφετολογικές διαδικασίες. Βάσει του κανόνα των προσλήψεων 1:1, αν προσληφθούν 1030 ειδικοί φρουροί, δεν θα προσληφθούν 1030 καθηγητές ή 1030 γιατροί».