Πέντε προτάσεις έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ομάδα Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, με στόχο να προωθηθεί η σύζευξη του πρωτογενούς κυρίως τομέα, με τον τουριστικό κλάδο. Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα που είχε απασχολήσει πρόσφατα και το ITN News Web TV με τη διοργάνωση του Forum «Στρατηγική Διασύνδεση της Παραγωγικής Βάσης της Χώρας με τον Τουρισμό», το οποίο μάλιστα δεν περιοριζόταν στα αυστηρά πλαίσια της γαστρονομίας.
Όπως τονίζει η Ομάδα Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού βασικός στόχος του υπουργείου είναι να βελτιωθεί η συνολική γαστρονομική προσφορά στον τουρισμό, ώστε οι ξένοι επισκέπτες να απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία και να βιώνουν αυθεντικές γευστικές εμπειρίες είτε ως τουρίστες ειδικών ενδιαφερόντων είτε ως απλοί καταναλωτές. Αυτό θα τους προτρέψει να αναζητήσουν και να αγοράσουν τα ελληνικά προϊόντα στη χώρα τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα με διάθεση να αυξήσουν τις αγορές ελληνικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και των προϊόντων διατροφής, είτε για οικιακή κατανάλωση είτε για κατανάλωση σε εστιατόρια στο εξωτερικό που προσφέρουν ελληνική κουζίνα.
Στην ανάρτηση της Ομάδα Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού αναφέρεται συγκεκριμένα πως: «τίθενται προς δημόσια διαβούλευση οι παρακάτω προτάσεις της Ομάδας Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού:
- Πρόταση για επικαιροποιημένο Ειδικό Σήμα ποιότητας του Υπουργείου Τουρισμού για την Ελληνική Κουζίνα
- Πρόταση για τη δημιουργία και τη λειτουργία του Γαστρονομικού Χάρτη
- Πρόταση για την εκπαίδευση
- Κοινή πρόταση για τη δημιουργία Φορέα με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού
- Πρόταση για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Γαστρονομικού Τουρισμού.
Σκοπός της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης είναι να συλλεχθούν οι προτάσεις, οι παρατηρήσεις και τα σχόλια των εμπλεκόμενων φορέων, των ενδιαφερομένων πολιτών, των επαγγελματιών, της Αυτοδιοίκησης, των δημόσιων και των ιδιωτικών φορέων, προκειμένου να αναβαθμιστεί η γαστρονομία που προσφέρει η Ελλάδα και να ενσωματωθεί στον εθνικό σχεδιασμό τουριστικού μάρκετινγκ. Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για την οριστικοποίηση του τελικού Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού», καταλήγει η Ομάδα Γαστρονομικού Τουρισμού του υπουργείου.
Ζητούμενο είναι τώρα να υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις και να προχωρήσει με γρήγορα βήματα η διαδικασία, καθώς, όπως έχει ήδη επισημανθεί, τα οφέλη από την διασύνδεση παραγωγής και τουρισμού θα είναι πολλαπλά, ιδίως μετά το σοβαρό πλήγμα που έχει δεχθεί συνολικά η οικονομία της χώρας.