H Μαδρίτη θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα επιστρέψει σε lockdown τις επόμενες ημέρες μετά από απόφαση των τοπικών αρχών να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης περί απαγόρευσης των μη απαραίτητων ταξιδίων από και προς την Ισπανική πρωτεύουσα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η Μαδρίτη καθώς και 9 κοντινοί δήμοι θα κλείσουν τα σύνορά τους για ταξίδια, επιτρέποντας μόνο όσα γίνονται για εργασία, σπουδές, ιατρικές επισκέψεις και αγορές. Επίσης, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν στις 11 το βράδυ.

Ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ισχυρίζεται οτι το lockdown δεν είναι νόμιμο, κατηγορώντας την κεντρική κυβέρνηση οτι στέλνει μήνυμα συναγερμού και δεν αποκλείει την παραπομπή της απόφασης στα δικαστήρια. Παρόλ’ αυτά, αποφασίστηκε να ακολουθηθούν οι οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Η Μητροπολιτική περιοχή της Μαδρίτης αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο των συνολικά 133.604 κρουσμάτων που καταγράφηκαν Ισπανία τις τελευταίες 2 εβδομάδες.