Μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο, ζευγάρια με περίτεχνες στολές ξεχύθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πλατεία Αγίου Μάρκου στη Βενετία, σηματοδοτώντας την έναρξη του διάσημου διεθνώς καρναβαλιού της ιταλικής πόλης. Η μεγάλη διαφορά φέτος είναι η παντελής απουσία των τουριστών, τουλάχιστον από το εξωτερικό, ελέω της πανδημίας. Η Ιταλία χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στην πανδημία στην μεγαλύτερη επικράτεια της χώρας από την περασμένη Δευτέρα επιτρέποντας μετακινήσεις εντός των νομών. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς Ιταλούς που ζουν κοντά να μεταβούν στη Βενετία για να πάρουν μέρος στο καρναβάλι.

Η Βενετία αυτή τη στιγμή είναι στο «κίτρινο», όσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται ακόμη να ταξιδέψουν εκτός της περιφέρειάς τους. Η πόλη προσπαθεί να διατηρήσει τα έθιμά της και για αυτό το λόγο υλοποιείται το καρναβάλι, ωστόσο η απουσία του μεγάλου πλήθους που συνήθως είχε η πόλη δημιουργεί ένα σουρεαλιστικό σκηνικό.

«Το πιο παράδοξο είναι η σιωπή. Στο καρναβάλι πάντα άκουγες μουσικές και έβλεπες ανθρώπους να διασκεδάζουν. Ακόμα και έτσι όμως, η Βενετία τυλιγμένη μέσα στην ομίχλη παραμένει ένα μαγικό μέρος», ανέφερε μια καρναβαλίστρια. Περπατώντας στην πόλη βλέπει κανείς τα καταστήματα που πωλούν μάσκες και ενδυμασίες για το καρναβάλι, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές. Η πανδημία έχει ρίξει τα έσοδα της πόλης κατά 70%, κυρίως λόγω της μη ύπαρξης εισερχόμενου τουρισμού που είναι και η κύρια τουριστική πηγή, ιδίως την περίοδο του καρναβαλιού.

Σε νούμερα υπολογίζεται ότι προ πανδημίας τα έσοδα της Βενετίας από το καρναβάλι ανέρχονταν στα 70 εκατομμύρια ευρώ και υποδεχόταν περισσότερους από 500.000 τουρίστες από το εξωτερικό. Καθότι ως γνωστόν η Βενετία είναι από τους ακριβότερους προορισμούς, όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά της Ευρώπης, οι επαγγελματίες του τουρισμού της πόλης προχώρησαν σε σημαντικές εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσουν στο φετινό καρναβάλι τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους ίδιους τους Βενετσιάνους. «Το καρναβάλι της Βενετίας μασκαρεμένο και με… μάσκα» είναι το φετινό σλόγκαν παραπέμποντας στην αποκριάτικη μεταμφίεση και στα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την συμμετοχή.

Παρά τη ζοφερή οικονομικά εικόνα για την ιταλική πόλη, κάποιοι κάτοικοι και φορείς της Βενετίας, εκτιμούν πως η πανδημία τους δίνει την ευκαιρία να επαναδιεκδικήσουν την πόλη τους και να απαλλαγούν από τον υπερτουρισμό που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση τιμών και ενοικίων και σε αυξημένη ρύπανση.

Πέρυσι που βρισκόταν σε έξαρση η πανδημία στη χώρα, με τη Βόρεια Ιταλία να θρηνεί χιλιάδες θύματα, το καρναβάλι δεν πραγματοποιήθηκε. Φέτος αποφασίστηκε να υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά και να δημιουργηθούν διαδικτυακές εκδηλώσεις με πολλά βίντεο προκειμένου να διατηρηθεί η επαφή του καρναβαλιού και της πόλης με τον έξω κόσμο. Όπως τόνισε ο Δήμος είναι ένας τρόπος για να συντηρηθούν και να αναθερμανθούν οι δεσμοί των επισκεπτών με τη Βενετία.

Οι επαγγελματίες της πόλης στηρίζουν την προσπάθεια, καθώς, όπως λένε, θέλουν να δείξουν ότι η Βενετία δεν είναι μια «νεκρή» πόλη και μπορεί κανείς να διασκεδάσει σε αυτήν ακόμη και μέσα στη πανδημία. Το καρναβάλι αφορά τουλάχιστον το 40% των εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής. «Αυτή τη στιγμή δεν επιχειρούμε να έχουμε κέρδη, προσπαθούμε να επιβιώσουμε», λένε και ελπίζουν να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές αγορές, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης.

Πήγη: www.scmp.com