Σημαντικές ζημίες υπέστη  το σήμα-κατατεθέν της Βενετίας, η Πλατεία του Αγίου Μάρκου, ένα από τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα μέρη, καθώς και ολόκληρη η πόλη απο τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου που έπληξαν τη περιοχή.

Τρεις μήνες μετά οι ζημιές δεν είναι φυσικά εμφανείς. Εντούτοις, παρότι τα κτίρια έχουν στεγνώσει, το θαλασσινό νερό αφήνει πίσω του αλάτι, το οποίο αρχίζει το καταστροφικό «διαβρωτικό» του έργο.

Το καρναβάλι

Τρεις μήνες μετά ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός δεν φαίνεται να έχει συνέλθει. Ακόμη και το ξακουστό Carnevale di Venezia, που ξεκίνησε επίσημα το περασμένο Σάββατο, δεν φαίνεται πλέον αρκετό για να φέρει τις μάζες των τουριστών πίσω στη Βενετία. Πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα παραμένουν άδεια.

«Είχαμε έναν καταστροφικό Δεκέμβριο και μια ελαφρά άνοδο τις μέρες της Πρωτοχρονιάς», λέει η Πάολα Μαρ, εντεταλμένη της Βενετίας για τον Τουρισμό.

Και παρότι αναμένεται και πάλι μια σχετική αύξηση τις μέρες του καρναβαλιού που διαρκεί μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, «ο Μάρτιος θα είναι και πάλι πολύ ήσυχος».

Και αυτό διότι στις πλημμύρες ήρθε να προστεθεί και ο νέος κορωνοϊός που κρατά μακριά από την Ευρώπη -αλλά και άλλους προορισμούς- τους Κινέζους. Οι περισσότεροι επισκέπτες της Βενετίας εξακολουθούν να είναι βέβαια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Πόσο συνέβαλαν τα fake news στη μείωση του τουρισμού

Στη μείωση της τουριστικής κίνησης συνέβαλαν σημαντικά και οι ψευδείς ειδήσεις. «Στην Ινδία μερικοί πίστευαν ότι είχαμε 250 νεκρούς από τις πλημμύρες», λέει η Πάολα Μαρ. Σύμφωνα με την ίδια, εκείνο το διάστημα πολλοί νόμιζαν ότι όλη η πόλη είχε βυθιστεί στο νερό. Στην πραγματικότητα όμως τα νερά είχαν υποχωρήσει μετά από μερικές μόνον ώρες.

Ξενοδόχοι κάνουν λόγο για αδικαιολόγητο φόβο και πανικό των τουριστών. Μετά τις πλημμύρες δέχονταν τηλεφωνήματα έντρομων επισκεπτών που ρωτούσαν εάν η πόλη είναι επικίνδυνη για τα παιδιά τους.

Οι εικόνες των πλημμυρών δημιούργησαν τη λανθασμένη εντύπωση ότι όλη η Βενετία είχε καταστραφεί, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων της πόλης. Η οικονομική καταστροφή είναι όμως πραγματική. Η πόλη υπολογίζει τις συνολικές ζημίες των πλημμυρών σε τουλάχιστον ένα δις. ευρώ.

Νέος φόρος από το καλοκαίρι

Και έτσι υπάρχει πλέον το εξής παράδοξο: η πόλη που μέχρι πρότινος «βούλιαζε» από τουρίστες, απευθύνει τώρα έκκληση προς τους τουρίστες να την επισκεφτούν. Οι δε ξενοδόχοι καλούν τους δημοσιογράφους στο εξωτερικό να συμβάλουν στην αποκατάσταση της αλήθειας και να διορθώσουν τα περί κατεστραμμένης πόλης.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνiάρο:

«Πολλοί νομίζουν ότι έχουμε ακόμη πλημμύρες. Αλλά η Βενετία είναι τώρα ακόμη πιο ωραία». Διότι τώρα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν την πόλη χωρίς τις μάζες των τουριστών που συνήθως κατακλύζουν τα μικρά σοκάκια. Εκτιμάται βέβαια ότι αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ.

Από το ερχόμενο καλοκαίρι οπότε αναμένεται να έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, η Βενετία θα αρχίσει να επιβάλει μάλιστα νέο τουριστικό φόρο για την αποσυμφόρηση της πόλης. Από τον Ιούλιο όσοι τουρίστες θα επισκέπτονται αυθημερόν τη Βενετία χωρίς να διανυκτερεύουν, θα καλούνται να πληρώνουν είσοδο.