Παρατίθενται τα βασικά σημεία από την εισήγηση του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στo διαδικτυακό Forum «Ελληνικά Νησιά – Τουρισμός 2021. Το Φόρουμ διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της  Mact Media Group και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

  • Οι νησιώτες χρειάζονται λύσεις στα καθημερινά προβλήματα και όχι «σχέδια επί χάρτου»

«Η γεωφυσική ασυνέχεια αλλά και μια σειρά άλλων σοβαρών ζητημάτων, που τα νησιά αντιμετωπίζουν, δίνουν στην Νησιωτικότητα αρνητική χροιά και την κάνουν να θεωρείται «μειονέκτημα». Αυτά τα ζητήματα χρήζουν ουσιαστικών απαντήσεων και δεν λύνονται με «σχεδίων επί χάρτου», χωρίς προϋπολογισμούς, όπως ακριβώς είναι το πρόσφατο νομοσχέδιο της ΝΔ για τα νησιά. Ειλικρινά, φτάνουν τα ευχολόγια. Έχουμε τελειώσει με τις εποχές που οι πολιτευτές μοίραζαν υποσχέσεις, οι καιροί μας και οι νησιώτες, απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις».

«Η Νησιωτικότητα χρειάζεται λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων των νησιών, ειδικά στις παρούσες συνθήκες: ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, στήριξη της Οικονομίας των νησιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν έχουμε δει να συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο».

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες για την Νησιωτικότητα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τη Νησιωτικότητα μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των νησιών, δίνοντας άμεσες λύσεις στα περισσότερα από αυτά:

  • Η υδροφόρα που διέσχιζε το Αιγαίο, επί δεκαετίες έχει πάψει να υπάρχει με την στρατηγική πολιτική μας για τα άνυδρα και μικρά νησιά και με έργα αφαλάτωσης. Καταφέραμε την επάρκεια ποιοτικού ύδατος και τώρα σημασία έχει να συνεχιστεί το σχέδιο μας για ενίσχυση των υποδομών και της κατασκευής έργων συντήρησης για την ορθή διαχείριση του νερού. 
  • Αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να εφαρμόσουμε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το οποίο αντιμετωπίζει το κόστος των επιχειρήσεων. Με λύπη όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην αποπληρωμή, αφού τις επιστροφές του 2019, οι επιχειρήσεις τις έλαβαν το Νοέμβριο του 2020. Αυτό δεν περιποιεί τιμή για μια συγκροτημένη Πολιτεία και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ταχύτερες πληρωμές, όπως συνέβαινε επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μέσα από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα και ακριβή προϋπολογισμό, όπως το πρόγραμμα «Φιλόδημος», καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά αναπτυξιακών έργων και υποδομών: συνολικά 101 έργα σε νησιά με προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ. Μέσα σε αυτά και έργα δράσης των νησιωτικών Επιμελητηρίων με σκοπό την προβολή και στήριξη των τοπικών προϊόντων.
  • Στην Υγεία, προχωρήσαμε στην προμήθεια πλωτών ασθενοφόρων για τα μικρά νησιά. Δεν προλάβαμε βέβαια να εγκαινιάσουμε το έργο, όμως ο κ. Πλακιωτάκης που το έπραξε, ελπίζουμε να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε, για προμήθεια επιπλέον ασθενοφόρων, και να την υλοποιήσει άμεσα.
  • Προμηθεύσαμε με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα Νοσοκομεία των νησιών. Εγκαινιάσαμε νέες υποδομές, όπως το Νοσοκομείο Σαντορίνης, και βρεθήκαμε ένα βήμα πριν τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Καρπάθου. Για το πρόβλημα της στελέχωσης των ιατρείων στα μικρά νησιά, αξιοποιήσαμε τους στρατευόμενους απόφοιτους Ιατρικής οι οποίοι συνδύασαν στρατιωτική και αγροτική θητεία, και μάλιστα αρκετοί συνέχισαν να εργάζονται και μετά ως αγροτικοί ιατροί».

«Δώσαμε μάχες για την εμπέδωση της νησιωτικότητας ως κυρίαρχη στρατηγική προτεραιότητα της Πολιτείας και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί. Η νησιωτικότητα δεν είναι θέμα μιας Κυβέρνησης ή ενός κόμματος. Κατά κύριο λόγο είναι θέμα των νησιωτών, των επιχειρηματιών και εργαζομένων στα νησιά, που πρέπει να διεκδικούν και να δίνουν προτάσεις σε ένα Κράτος που οφείλει να ακούει».

  • Ο τουρισμός θα επιστρέψει στα νησιά, αμφίβολο όμως είναι ποιοι θα κρατούν τα κλειδιά των επιχειρήσεων και ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας

«Το 95% της νησιωτικής οικονομίας συνδέεται με τον Τουρισμό. Δυστυχώς όμως, αυτή τη στιγμή οι νησιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο. Ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί και παραδίδονται σε ξένα συμφέροντα. Η τουριστική κίνηση θα επιστρέψει στα νησιά, αμφίβολο όμως είναι ποιοι θα κρατούν τα κλειδιά των επιχειρήσεων και ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η σημερινή κρίση, έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον όλων».