Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) κυκλοφόρησε τις νέες του κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχική υγεία για τον τομέα Ταξίδια & Τουρισμός, οι οποίοι καταρτίστηκαν για την υποστήριξη επιχειρήσεων όλων των μεγεθών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των υπαλλήλων τους. 

Οι Οδηγίες Ψυχικής Υγείας βασίζονται στις Οδηγίες για την ποικιλομορφία και την ένταξη που κυκλοφόρησε το WTTC το 2020, προχωρώντας ένα βήμα βαθύτερα για να επικεντρωθούμε στην ψυχική ευεξία. Θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν καλύτερα για την περίοδο ανάκαμψης μετά την κρίση COVID-19 και θα διασφαλίσει ότι καθώς ο τομέας θα ανοικοδομηθεί, θα επιστρέψει ισχυρότερος και καλύτερος από πριν. 

Οι οδηγίες έρχονται σε μια εποχή που η ψυχική υγεία δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική. Με τις κλειδαριές, τις καραντίνες, τις απώλειες θέσεων εργασίας και την αβεβαιότητα να εμφανίζονται μεγαλύτερες από ποτέ στο φόντο του χειμώνα, είναι σημαντικό να δοθεί χώρος στην υποστήριξη ψυχικής υγείας στις συζητήσεις γύρω από την ανάκαμψη.

Έρευνα από το Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) έδειξε ότι περισσότερα από ένα στα 10 άτομα (95%) πιστεύουν ότι η κακή ψυχική υγεία επηρεάζει την απόδοσή τους στην εργασία, ενώ το 85% δηλώνει ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς όταν αγωνίζεσαι με κακή ψυχική υγεία , και το 64% πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες. 

Επιπλέον, έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αποκάλυψε απόδοση 4 δολαρίων ΗΠΑ σε βελτιωμένη υγεία και παραγωγικότητα, για κάθε επένδυση 1 δολαρίου ΗΠΑ σε βελτιωμένη θεραπεία για κοινές ψυχικές διαταραχές. 

Η WTTC συνέταξε αυτές τις οδηγίες, με τη συμβουλή κορυφαίων υγειονομικών αρχών και ηγετών του ιδιωτικού τομέα, για να βοηθήσει τον τομέα Ταξίδια & Τουρισμός. Η διατήρηση και η υποστήριξη της καλής ψυχικής υγείας πρέπει να αποτελούν μέρος του πολιτισμού και της στρατηγικής ενός οργανισμού.

Οι Οδηγίες Ψυχικής Υγείας χωρίζονται σε τέσσερις πυλώνες:
1. Ανάπτυξη Υποστηρικτικού Συστήματος 
2. Δημιουργία Ασφαλών Χώρων 
3. Υποστήριξη Ευέλικτου Συστήματος 
4. Παράδειγμα Υποστήριξης για Καλή Ψυχική Υγεία

Παραδείγματα οδηγιών περιλαμβάνουν:

  • Παρέχετε κατάλληλη υποστήριξη ψυχικής υγείας εντός της οργανωτικής δομής στο μέτρο του δυνατού. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόσβαση σε επαγγελματική και εξειδικευμένη υποστήριξη μέσω της τοπικής υγειονομικής αρχής ή / και της ίδιας της επιχείρησης.
  • Αναπτύξτε πολιτικές αδειών που προσφέρουν ισοδύναμο χρόνο αναμονής ή / και παραχωρήσεις για την ψυχική υγεία και τη σωματική υγεία, χωρίς προκατάληψη. 
  • Αναπτύξτε συστήματα ανατροφοδότησης που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να μοιράζονται εάν και πώς τα τρέχοντα συστήματα λειτουργούν καλά και δεν λειτουργούν καλά για να καλύψουν τις ανάγκες του προσωπικού.
  • Αναπτύξτε ένα περιβάλλον που σέβεται την αξία της ευημερίας, σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης, και δεν αποστραγγίζει τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, κοινές ή λιγότερο συχνές.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε σκόπιμα στοιχεία ευεξίας στο σχεδιασμό νέων κτιρίων, γραφείων, τοποθεσιών ή / και χώρων, όπου είναι δυνατόν.
  • Συμμετέχετε με ομοειδείς επιχειρήσεις και συλλόγους για να μοιραστείτε βέλτιστες πρακτικές και να βελτιώσετε την υποστήριξη και την επίγνωση της ψυχικής υγείας.

Η Gloria Guevara, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, WTTC δήλωσε: «Η WTTC είναι περήφανη που κυκλοφόρησε αυτές τις σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές υψηλού επιπέδου με επίκεντρο την ψυχική ευεξία, οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ταξιδιού και τουρισμού κάθε είδους και τους υπαλλήλους τους.

«Ο τομέας απασχολεί άτομα από όλα τα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την εθνικότητα, με σχεδόν το 50% να είναι γυναίκες και έως και 30% νέους. Μετά από σχεδόν ένα ολόκληρο έτος ανασφάλειας και ταλαιπωρίας που προήλθε από την πανδημία COVID-19, ο χρόνος δεν θα ήταν πιο κατάλληλος να επενδύσουμε στην ψυχική ευημερία αυτού του τομέα.

«Επιπλέον, καθ ‘όλη τη φύση του, ο τομέας Ταξίδια και Τουρισμός είναι ένας τομέας που φέρνει χαρά σε ανθρώπους όλων των κοινωνικών κύκλων, επομένως έχει νόημα για τον κλάδο να αντανακλά αυτές τις αξίες και στο χώρο εργασίας. Ανυπομονούμε να δούμε αυτές τις οδηγίες να κάνουν πραγματική αλλαγή στο εργατικό δυναμικό. “

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικού αντίκτυπου του WTTC για το 2020 , κατά τη διάρκεια του 2019, η Travel & Tourism υποστήριξε μία στις 10 θέσεις εργασίας (330 εκατομμύρια σύνολο), συνέβαλε στο 10,3% στο παγκόσμιο ΑΕγχΠ και δημιούργησε μία στις τέσσερις από όλες τις νέες θέσεις εργασίας.