Στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που λαμβάνει χώρα σήμερα στη Βουλή, κατατέθηκε τροπολογία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και του αντίστοιχου Τομέα της ΚΟ, για την αύξηση των οργανικών θέσεων των πολιτικών υπαλλήλων του ΥΝΑΝΠ.

Συγκεκριμένα ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Υπεύθυνος για τη Νησιωτική Πολιτική, Ανδρέας Μιχαηλίδης, οι πρώην Υπουργοί ΥΝΑΝΠ Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΝΑΝΠ και νυν βουλευτής Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός, προχώρησαν στην κατάθεση τροπολογίας που αυξάνει κατά 200 τις θέσεις των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου.

Οι οργανικές θέσεις του Πολιτικού Προσωπικού είχαν μειωθεί στο 50% μετά τις περικοπές στον Οργανισμό του Υπουργείου που έφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ (Π.Δ 103/2014). Αυτή η περικοπή στέρησε από κρίσιμες υπηρεσίες του Υπουργείου τη δυνατότητα να ενισχυθούν με προσωπικό, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονταν δραματικά. Οι πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προσφέρουν σημαντικά στο έργο του Υπουργείου και η απαιτούμενη αύξηση των οργανικών τους θέσεων κρίνεται επιβεβλημένη για τη συνέχιση και ενίσχυση των κρίσιμων παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η επιθεώρηση πλοίων, η ναυτική εκπαίδευση, η ναυτική εργασία, σχολιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. 

Καλούμε την ΝΔ, σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, την ώρα που φέρνει ένα νομοσχέδιο με προκλητικές διατάξεις που θίγουν τις υπηρεσίες της πλοηγικής υπηρεσίας και υποβαθμίζουν τον έλεγχο του Δημοσίου στα Λιμάνια, να κάνει δεκτή τουλάχιστον την συγκεκριμένη τροπολογία, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο των πολιτικών υπαλλήλων στη λειτουργία του Υπουργείου. 

Στο σ/ν του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή»

Θέμα: «Αύξηση Οργανικών Θέσεων Πολιτικών Υπαλλήλων Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Οι οργανικές θέσεις του Πολιτικού Προσωπικού έχουν μειωθεί στο 50% μετά τις περικοπές που προβλέφθηκαν στον οργανισμό του Υπουργείου (Π.Δ 103/2014). Αυτή η περικοπή στέρησε από κρίσιμες υπηρεσίες του Υπουργείου τη δυνατότητα να ενισχυθούν με προσωπικό, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά. Ο προγραμματισμός αξιοποίησης των λιμανιών, η λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών αναψυχής, η ανάγκη αναβάθμισης της πλοηγικής υπηρεσίας, η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κτιριακού δυναμικού του Υπουργείου και οι εξελίξεις σε άλλους τομείς όπως η ναυπηγοεπισκευή, η επιθεώρηση πλοίων, η ναυτική εκπαίδευση, η ναυτική εργασία απαιτούν τη στελέχωση των αντίστοιχων, αλλά και άλλων υπηρεσιών με υποστηρικτικό χαρακτήρα, με προσωπικό. Η αύξηση των οργανικών θέσεων των Πολιτικών Υπαλλήλων κρίνεται επιβεβλημένη με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του έργου του Υπουργείου.

Β. Τροπολογία- Προσθήκη

Άρθρο…

Το άρθρο 79  Π.Δ 13/20-2-2018 Τροποποιείται ως εξής:

Άρθρο 79 Θέσεις Προσωπικού

Οι θέσεις του πολιτικού προσωπικού ανέρχονται σε εννιακόσιες τέσσερις (904), πλέον τριάντα (30) θέσεων δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94).

Άρθρο…..

Το άρθρο 81  Π.Δ 13/20-2-2018 Τροποποιείται ως εξής:

Άρθρο 81 Διάκριση Κλάδων κατά κατηγορίες και κατανομή θέσεων μόνιμου προσωπικού

1. Από τις συνολικά εννιακόσιες τέσσερις (904) θέσεις του πολιτικού προσωπικού, που προβλέπονται στο Άρθρο 79 του παρόντος, οι επτακόσιες (704) κατανέμονται όπως ορίζεται ακολούθως. Με απόφαση του Υπουργού, κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης, θα κατανέμονται ανά κλάδο οι λοιπές διακόσιες (200) θέσεις. 

2. Ο Κλάδος ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού περιλαμβάνει συνολικά εβδομήντα τέσσερις (74) θέσεις, πλέον δέκα (10) θέσεων δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94). Από τις εβδομήντα τέσσερις (74) θέσεις, οι είκοσι τρεις (23) θέσεις, προέρχονται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

3. Ο Κλάδος ΠΕ Νομικής, με πτυχίο Νομικής Σχολής νομικής κατεύθυνσης, περιλαμβάνει συνολικά δύο (02) θέσεις.

4. Ο Κλάδος ΠΕ Μηχανικών περιλαμβάνει συνολικά εξήντα τέσσερις (64) θέσεις, πλέον δύο (02) θέσεων δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94). Από τις εξήντα τέσσερις (64) θέσεις, με ειδικότητες: Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού, Μηχανολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού, οι είκοσι πέντε (25) θέσεις προέρχονται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

5. Ο Κλάδος ΠΕ Πληροφορικής περιλαμβάνει συνολικά έξι (06) θέσεις, πλέον δύο (02) θέσεων δυνάμει του άρθρου 23 του ν.4479/2017 (Α΄ 94).

6. Ο Κλάδος ΠΕ Περιβάλλοντος περιλαμβάνει συνολικά έντεκα (11) θέσεις, πλέον μίας (01) θέσης δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94). Από τις έντεκα (11) θέσεις, με ειδικότητες: Χημικών Μηχανικών, Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Περιβάλλοντος, οι πέντε (05) θέσεις προέρχονται από την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

7. Ο Κλάδος ΠΕ Μεταφραστών Διερμηνέων περιλαμβάνει μία (01) θέση, η οποία μετά την αποχώρηση του υπαλλήλου που την κατέχει μετατρέπεται σε πάγια οργανική θέση του κλάδου Π Ε Διοικητικού-Οικονομικού.

8. Ο κλάδος ΠΕ Γεωτεχνικών περιλαμβάνει συνολικά τρεις (03) θέσεις, οι οποίες προέρχονται από την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

9. Ο κλάδος ΠΕ Αρχαιολόγων περιλαμβάνει συνολικά μία (01) θέση, προερχόμενη από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

10. Ο Κλάδος ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων (Παθολόγου, Γενικής Ιατρικής, Υγιεινολόγου) περιλαμβάνει μία (01) θέση.

11. Ο Κλάδος TE Διοικητικού Λογιστικού περιλαμβάνει συνολικά είκοσι (20) θέσεις, πλέον τεσσάρων (04) θέσεων δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94). Από τις είκοσι (20) θέσεις οι δύο (02) θέσεις προέρχονται από την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

12. Ο Κλάδος TE Πληροφορικής περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα (12) θέσεις, πλέον δύο (02) θέσεων δυνάμει του άρθρου 23 του ν.4479/2017 (Α΄ 94). Από τις δώδεκα (12) θέσεις οι δύο (02) θέσεις προέρχονται από την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

13. Ο Κλάδος TE Μηχανικών περιλαμβάνει συνολικά είκοσι εννέα (29) θέσεις, πλέον μίας (01) θέσης δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94). Από τις είκοσι εννέα (29) θέσεις, με ειδικότητες: Ναυπηγών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Ηλεκτρονικών, Μηχανικών Δομικών Έργων, Πολιτικού Μηχανικού Δομικών Έργων, οι εννέα (9) θέσεις προέρχονται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

14. Ο Κλάδος TE Ναυτικών περιλαμβάνει συνολικά δέκα επτά (17) θέσεις, από τις οποίες οι δύο (02) προέρχονται από την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με ειδικότητες: Πλοιάρχου Ε.Ν., Μηχανικού Ε.Ν. και Ραδιοτηλεγραφητού Ε.Ν.

15. Ο κλάδος TE Κοινωνικής Εργασίας περιλαμβάνει μία (01) θέση, προερχόμενη από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

16. Ο Κλάδος TE Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών περιλαμβάνει μία (01) θέση προερχόμενη από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία μετά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου που την κατέχει, μετατρέπεται σε πάγια οργανική θέση του κλάδου TE Διοικητικού Λογιστικού.

17. Ο Κλάδος TE Βιβλιοθηκονομίας περιλαμβάνει συνολικά δύο (02) θέσεις, εκ των οποίων μία (01) θέση αφορά την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της ΑΕΝ Ηπείρου.

18. Ο Κλάδος TE Εργοδηγών περιλαμβάνει μία (01) θέση, προερχόμενη από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία μετά την οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου που την κατέχει, μετατρέπεται σε πάγια οργανική θέση του κλάδου ΔΕ Οδηγών.

19. Ο Κλάδος ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων περιλαμβάνει συνολικά εβδομήντα πέντε (75) θέσεις, πλέον μίας (01) θέσης δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94). Από τις εβδομήντα πέντε (75) θέσεις οι δεκαπέντε (15) θέσεις προέρχονται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκ των εξήντα (60) προερχομένων από το ΥΝΑΝΠ θέσεων, μετά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση δέκα (10) υπαλλήλων, οι θέσεις που κατέχουν μετατρέπονται σε πάγιες οργανικές θέσεις: τέσσερις (04) του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, δύο (02) του κλάδου TE Πληροφορικής, τρεις (03) του κλάδου ΠΕ Μηχανικών και μία (01) του κλάδου TE Μηχανικών.

20. Ο Κλάδος ΔΕ Προσωπικού Η/Υ περιλαμβάνει συνολικά είκοσι επτά (27) θέσεις, πλέον δύο (02) θέσεις δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94). Από τις είκοσι επτά (27) θέσεις, οι δύο (02) θέσεις για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των ΑΕΝ και οι δύο (02) θέσεις προέρχονται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

21. Ο κλάδος ΔΕ Τηλεφωνητών περιλαμβάνει συνολικά δύο (02) θέσεις, οι οποίες προέρχονται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

22. Ο κλάδος ΔΕ Οδηγών περιλαμβάνει δύο (02) θέσεις, οι οποίες προέρχονται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

23. Ο κλάδος ΔΕ Τεχνικός περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις (04) θέσεις.

24. Ο κλάδος ΔΕ Δακτυλογράφων Στενογράφων περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις (04) θέσεις. Μετά τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπαλλήλων που τις κατέχουν μετατρέπονται σε πάγιες οργανικές θέσεις του Κλάδου ΔΕ Προσωπικού Η/Υ.

25. Ο Κλάδος ΔΕ Μεταφραστών Διερμηνέων περιλαμβάνει μία (01) θέση, η οποία μετά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου που την κατέχει, μετατρέπεται σε πάγια οργανική θέση του κλάδου ΠΕ Μηχανικών.

26. Ο κλάδος ΥΕ Επιμελητών περιλαμβάνει συνολικά επτά (07) θέσεις, από τις οποίες οι τρεις (03) προέρχονται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

27. Ο Κλάδος ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας περιλαμβάνει συνολικά έξι (06) θέσεις, από τις οποίες μία (01) προέρχεται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

28. Οι θέσεις του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ανέρχονται συνολικά σε εκατόν εξήντα έξι (166), οι οποίες κατά βαθμίδα διακρίνονται ως εξής:

α) Η Βαθμίδα Καθηγητή περιλαμβάνει συνολικά είκοσι τέσσερις (24) θέσεις, από τις οποίες οι τέσσερις (4), μετά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπηρετούντων, μετατρέπονται σε πάγιες οργανικές θέσεις Επίκουρου Καθηγητή.

β) Η Βαθμίδα Αναπληρωτή Καθηγητή περιλαμβάνει δέκα (10) θέσεις.

γ) Η Βαθμίδα Επίκουρου Καθηγητή περιλαμβάνει συνολικά ογδόντα τέσσερις (84) θέσεις.

δ) Η Βαθμίδα Καθηγητή Εφαρμογών περιλαμβάνει συνολικά τριάντα μία (31) θέσεις.

ε) Η Βαθμίδα Επιμελητή περιλαμβάνει συνολικά εννέα (9) θέσεις, από τις οποίες έξι (6), μετά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπηρετούντων, μετατρέπονται σε πάγιες οργανικές θέσεις Αναπληρωτή Καθηγητή και τρεις (3) σε πάγιες οργανικές θέσεις Βαθμίδας Καθηγητή Εφαρμογών.

στ) Η Βαθμίδα Καθηγητή Ειδικών Μαθημάτων περιλαμβάνει συνολικά οκτώ (8) θέσεις, οι οποίες, μετά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπηρετούντων, μετατρέπονται σε πάγιες οργανικές θέσεις Βαθμίδας Καθηγητή Εφαρμογών

29. Οι θέσεις του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) ανέρχονται συνολικά σε δεκατρείς (13).

30. Ο Κλάδος Αρχιπλοηγών Πλοηγών περιλαμβάνει συνολικά εξήντα μία (61) θέσεις.

31. Ο Κλάδος Κυβερνητών Πλοηγίδων περιλαμβάνει συνολικά τριάντα πέντε (35) θέσεις.

32. Ο Κλάδος Μηχανοδηγών Πλοηγίδων περιλαμβάνει συνολικά τριάντα τέσσερις (34) θέσεις.

33. Ο Κλάδος Πρυμνοδετών περιλαμβάνει συνολικά είκοσι τέσσερις (24) θέσεις.

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2021

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Δρίτσας Θοδωρής

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Καλαματιανός Διονύσης