Με προσδοκίες για το εμβόλιο και τη βελτίωση της κατάστασης στον τουρισμό, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων και ξενοδοχείων κάνουν εκκίνηση από το μηδέν, μετά από την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που προηγήθηκε. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις καταλυμάτων για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020, τα ποσοστά μείωσης είναι δραματικά.

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών παρουσιάζουν μείωση κατά 78,4% στις αφίξεις και 78,5% στις διανυκτερεύσεις, ενώ σε επίπεδο ημεδαπών, η μείωση είναι 41% και 40,9% αντίστοιχα, σε σχέση με τα στοιχεία της ίδιας περιόδου του 2019.

Η πληρότητα των κλινών στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου, η οποία υπολογίζεται από το σύνολο των διανυκτερεύσεων σε σχέση με τις κλίνες που λειτούργησαν, ανήλθε, στο μεταξύ, σε ποσοστό 34,9% κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια και είναι πάρα πολύ δύσκολη. Με μηδενικά έσοδα δεν μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις».

Πολλά τα θεμελιώδη ζητήματα που βάζουν στο τραπέζι οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας και όλης της Ελλάδας, με βασικότερα τις επιστρεπτέες προκαταβολές, την αναστολή των πληρωμών, την προβολή των ορεινών προορισμών και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

«Στο μηδέν ο τουρισμός και τώρα και στο μέλλον. Προσδοκίες μας είναι να καλυφθούν τα έξοδα, να ανασταλούν οι πληρωμές και οι οφειλές. Τα μέτρα στήριξης και η πέμπτη επιστρεπτέα είναι αναγκαία για να επιβιώσουν οι επιχειρηματίες» είπε ο πρόεδρος και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Σε ανάλογο μήκος κύματος οι θέσεις που διατυπώνει η Μαίρη Διαμάντη, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, τονίζοντας ότι «ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά βλέπουμε φως στο τούνελ με τον εμβολιασμό, για τον οποίο σίγουρα δεν έχουμε επιλογές. Βασιζόμαστε στην επιστήμη. Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας και θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε σταδιακά, για να φτάσουμε σε επίπεδα του 2019. Κανείς δεν περιμένει από τη μια στιγμή στην άλλη να καλύψουμε αυτό το μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε στον τουρισμό, αλλά το εμβόλιο θα βοηθήσει σημαντικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη νέα χρονιά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι θετικά τα μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων. «Ευελπιστούμε ότι το εμβόλιο θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα βοηθήσει στην προσπάθεια επιστροφής στην πραγματικότητα. Το ζητούμενο είναι να εμβολιαστούμε όσο περισσότεροι γίνεται, για να προστατευτούμε και να εξελιχθεί καλύτερα ο τουρισμός», υπογράμμισε.

Αγωνία στα ενοικιαζόμενα

Σε οριακό σημείο η κατάσταση και στα ενοικιαζόμενα, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας, Θανάση Σπύρου, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι παγωμένη η κατάσταση και δεν κινείται τίποτα στην αγορά».

Αμεσο και επείγον το αίτημα για οικονομική στήριξη του κλάδου ενόψει της νέας σεζόν, «διότι αλλιώς δεν θα ανοίξουν πολλά καταλύματα και ο τουρισμός θα είναι υποκατηγορία. Κατά τα άλλα περιμένουμε, η ελπίδα μας είναι να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η κοινωνία με το εμβόλιο και την τήρηση των μέτρων, για να μπορέσουμε να μιλάμε για τουρισμό, διότι έχει επηρεαστεί συνολικά η παγκόσμια οικονομία και έχουν παγώσει όλες οι εκδρομές ψυχαγωγίας» τόνισε ο πρόεδρος.

Κοινό αίτημα και προσδοκία είναι «να δούμε το πρώτο τρίμηνο τις εξελίξεις από τα εμβόλια και την καραντίνα και παράλληλα σε όλα τα φόρουμ που συμμετέχουμε τονίζουμε την υπέρτατη ανάγκη να βοηθούν στην ουσία όλες οι πολύ μικρές επιχειρήσεις των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων» σημείωσε κλείνοντας.

ΠΗΓΗ taxydromos