Καταγραφή της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς επί ημερών Covid-19  επιχείρησε ο δήμος Άνδρου με έρευνα που πραγματοποίησε. Σύμφωνα με  δείγματα από τα ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν και συμπληρώθηκαν από επαγγελματίες που τους ζητήθηκαν οι εκτιμήσεις τους, οι επισκέπτες από Ελλάδα κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των αφίξεων σε σχέση με το 2019, ενώ δυνάμεις κράτησαν και κάποιες ευρωπαϊκές αγορές όπως για παράδειγμα η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία.
 Εξετάζοντας σχετικά μερίδια, οι νεαρότερες ηλικίες αυξήθηκαν στο σύνολο σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσο μεγαλύτερο το ηλικιακό στρώμα πχ 50-60 ετών και 61+ ετών, τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι μειώσεις στα ποσοστά τους. Σύμφωνα με την ίδια καταγραφή με ποσοστά επί του συνόλου,  οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες (individuals) αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τις διακινήσεις των γκρουπ.
 Εντύπωση προκαλεί επίσης στις επιμέρους ποσοστιαίες συγκρίσεις η εμφάνιση περισσοτέρων τουριστών που ταξίδεψαν μόνοι, σύμφωνα με την έρευνα. Επίσης, η παραμονή στο νησί για 2-3 και 4-6 διανυκτερεύσεις εμφάνισε τα υψηλότερα ποσοστά. Στα κυριότερα κίνητρα επίσκεψης της Άνδρου κατατάσσονται η μικρή απόσταση από την Αθήνα, το αίσθημα ασφάλειας στον προορισμό, οι παραλίες και η χαλάρωση. Τέλος, το εύρος υπηρεσιών και η τήρηση των αυστηρών κανόνων υγιεινής και καθαριότητας βρέθηκαν στην κορυφή των κριτηρίων προτίμησης των καταλυμάτων. 
Θετικό μήνυμα για την επίδοση του προορισμού ήταν πως κατόρθωσε να διατηρήσει το 66,1% των περσινών αφίξεων στο τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2020. Ταυτόχρονα με την προσπάθεια μας για στοχευμένη προβολή, η πρωτοβουλία καταγραφής, θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί ώστε από εδώ και στο εξής να έχουμε όσο το δυνατόν μια καλύτερη ενδεικτική εικόνα για το προφίλ του ταξιδιώτη μας», τόνισε σχετικά ο αντιδήμαρχος τουρισμού Νίκος Μουστάκας. 

APE