Το χωρίς σχέδιο «άνοιξε-κλείσε» του τουρισμού το Καλοκαίρι εξαφάνισε στην πράξη τεράστιο ποσοστό του τζίρου όλης της χρονιάς, επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε και επίσημα η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Τετάρτη δείχνουν ότι στο σύνολο εστίασης και παροχής καταλύματος, η ελληνική οικονομία έχασε το γ΄ τρίμηνο το 62,6% του τζίρου των δύο κεντρικών κλάδων του ελληνικού τουρισμού. Οι σχετικοί δείκτες υποχώρησαν σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019 κατά 74,5% στην παροχή καταλυμάτων και κατά 37,9% στην εστίαση.https://119415ce6c9cb10552bff58a9330ccf2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Η εξάρτηση του τουρισμού σε ετήσια βάση από τα δύο «θερινά» τρίμηνα, οπότε ο τζίρος είναι πολλαπλάσιος των δύο «χειμερινών», γίνεται σαφής όταν απεικονίζεται σε γράφημα, όπως αυτό που συνοδεύει την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ 2020
Ελληνική Στατιστική Αρχή

Ουσιαστικά, ο ελληνικός τουρισμός, με τον τρόπο με τον οποίο τελικά δεν «άνοιξε», έχασε μία ολόκληρη χρονιά, με ελάχιστες ελπίδες για επιστροφή στην «κανονικότητα» διεθνώς πριν ξεκινήσει η επόμενη τουριστική περίοδος.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η ελληνική οικονομία, που το γ΄ τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 11,7% αφού είχε ήδη χάσει 14,2% το προηγούμενο, παρουσιάζει πλέον την χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.