«Πάμε ολοταχώς για μέτρα στήριξης ως το Μάρτιο κι αυτό σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο», λένε παράγοντες του Τουρισμού, εκτιμώντας ότι η επιδημιολογική εικόνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, θέτει σε κίνδυνο και το πρώτο πεντάμηνο του 2021.

Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων μηνών, με φόντο τα αλλεπάλληλα τοπικά lockdown, το ορατό ενδεχόμενο «λουκέτου» στην Αττική αλλά και το δεύτερο κύμα που σαρώνει την Ευρώπη, τα στοιχεία από το μέτωπο του Τουρισμού προκαλούν σοκ:

Τα εποχιακά καταλύματα ολοκλήρωσαν αυτήν την… περιπετειώδη σεζόν, με μέση πληρότητα 40-50% στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου ή Αυγούστου- Οκτωβρίου για τις νότιες περιοχές της χώρας. Κι αυτό αφορά ΜΟΝΟ στα περίπου 5.500 καταλύματα που τόλμησαν να ανοίξουν, επί συνόλου 10.000. Η πτώση του τζίρου υπολογίζεται ότι ξεκινά από το 60% και φτάνει ως το 80%, ανάλογα με τον προορισμό.
Τα περίπου 2.000 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καρκινοβατούν, καθώς η μέση πληρότητα υπολογίζεται σε 15%, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς (π.χ. Ρόδος). Η πτώση του τζίρου εκτιμάται σε 50% με 60% .
Ζημιά 7 δις στα ξενοδοχεία