Επιστολή του κ. Γιάννη Μπουτίνα στον Υπουργό Τουρισμού για την ενίσχυση του κλάδου των τουριστικών λεωφορείων

κε Υπουργέ ,

μετά από δική σας πρωτοβουλία επιτεύχθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την σημαντική ενίσχυση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων για τα λειτουργικά τους έξοδα εν μέσω της πανδημίας και γιατί ο κλάδος επλήγη από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού.

Η απόφαση ήρθε στην πιο κατάλληλη χρονική στιγμή και θα βοηθούσε σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων , εφόσον είχε αποφασισθεί η οριζόντια ενίσχυση όλων των τουριστικών λεωφορείων σε ποσό ίσο περίπου με 3.500 κατά μέσο όρο σε κάθε λεωφορείο.

Όμως κατά την συμπλήρωση της απαιτούμενης αίτηση διαπιστώθηκε ότι την ενίσχυση αυτή δικαιούνται μόνο τα τουριστικά λεωφορεία που δεν είχαν παραδώσει πινακίδες  το δίμηνο Ιούλιο και Αύγουστο . Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η φετινή χρονιά έπληξε τον τουριστικό κλάδο στον απόλυτο βαθμό και κατά τη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου και Αυγούστου ,οι τουριστικές επιχειρήσεις που κινήθηκαν σε χαμηλό βαθμό ήταν τα καταλύματα και η εστίαση . Το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστικών λεωφορείων παρέμεινε με ανοικτά τα γραφεία τους και όλα ή τα περισσότερα λεωφορεία χωρίς  πινακίδες .

Είναι γνωστό ότι  στο σύνολο της χώρας  , όλη την περίοδο Μάρτιος-σήμερα  τα τουριστικά λεωφορεία κινήθηκαν ελάχιστα , παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ειδικά  στην Αττική .Για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών οι περισσότεροι επιχειρηματίες  αναγκάστηκαν να μειώσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες με αποτέλεσμα και την κατάθεση πινακίδων σε ορισμένα ή όλα τα λεωφορεία του στόλου τους για να μην πληρώνουν σε παθητική ακινησία υπέρογκα ασφάλιστρα και να μειώσουν φθορές .

Κε Υπουργέ για τους παραπάνω λόγους και για να έχει αντίκρισμα σε όλο τον κλάδο η σημαντική απόφαση σας να ενισχυθεί ο κλάδος ,  παρακαλώ όπως προβείτε στη διαγραφή αυτού του  κριτηρίου ώστε να έχουν δικαίωμα της ενίσχυσης το πλήθος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων , όπως άλλωστε είχε αποφασιστεί από την αρχή .

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με τιμή

Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ              

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 ΜΠΟΥΤΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ