115 προορισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν άρει τους περιορισμούς, που είχαν επιβάλει λόγω της πανδημίας, έως την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 53% όλων των προορισμών παγκοσμίως.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, δήλωσε ότι η συντονισμένη δράση και η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων βοηθά στην επανεκκίνηση του τουρισμού σε πολλές περιοχές του κόσμου, αργά αλλά σταθερά.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, είπε ο γ.γ., όμως οι συνεχείς αλλαγές στα ταξίδια σε προορισμούς προκαλεί ανησυχία, δημιουργώντας προβλήματα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, οι προορισμοί που έχουν χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς έχουν γενικά υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα υποδομής υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας, ενώ έχουν συγκριτικά χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων Covid-19.

Στις προηγμένες οικονομίες, το 79% των τουριστικών προορισμών έχει ήδη μειώσει τους περιορισμούς. Στις αναδυόμενες οικονομίες, μόλις το 47% των προορισμών το έχουν κάνει.

Περίπου το 64% αυτών των προρισμών στηρίζονται στις αεροπορικές πτήσεις.

Συνολικά 93 προορισμοί (43% παγκοσμίως) εξακολουθούν να έχουν τα σύνορά τους κλειστά στον τουρισμό, εκ των οποίων 27 για τουλάχιστον 30 εβδομάδες.