Στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 27 Αυγούστου, συμμετείχε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. Το κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση των μέχρι σήμερα εργασιών αποκατάστασης των ζημιών και η ενημέρωση των φορέων σχετικά με την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας για την άμεση χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 5.000 για τα φυσικά πρόσωπα και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω του https://www.gov.gr/, πατώντας στην επιλογή “Αποζημίωση πλημμυροπαθών Εύβοιας” ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Να σημειωθεί ότι αν κάποιος δηλώσει ψευδή στοιχεία, πέρα από τις προβλεπόμενες νομικές κυρώσεις, θα πρέπει να επιστρέψει το τετραπλάσιο ποσό.

“Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την βοήθεια που μας παρέχετε, για τα άμεσα αντανακλαστικά, την αποτελεσματικότητα και την άριστη συνεργασία που έχουμε με όλα τα στελέχη του Υπουργείου. Τόσο οι μηχανικοί, οι οποίοι από την επόμενη κιόλας ημέρα των φαινομένων βρίσκονται κοντά μας και πραγματοποιούν καταγραφές των ζημιών, όσο και ο Γενικός Γραμματέας με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και επιλύουμε ζητήματα άμεσα.

Καταρχάς, η επιχορήγηση του 1.000.000 ευρώ για έργα υποδομών είναι μείζονος σημασίας διότι μας δίνει τη δυνατότητα με τις αντίστοιχες διατάξεις εκτάκτου ανάγκης, να προχωρήσουμε άμεσα σε αποκαταστάσεις κατεστραμμένων υποδομών. Το Τεχνικό Δελτίο είναι έτοιμο, απεστάλη σήμερα στο Υπουργείο και είναι στη διάθεσή σας. Με μια πρόχειρη αποτίμηση, υπάρχει ένα συνολικό άθροισμα αποκαταστάσεων οδοποιίας επιφάνειας 60.510 τ.μ. και μήκους 9.460 μέτρων και η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στην κεντρική οδό της πληγείσας περιοχής του Αγίου Νικολάου, που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Ουσιαστικά, με το ποσό που μας διαθέτετε θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή και ασφαλή μετάβαση στις πληγείσες περιοχές.

Επιπρόσθετα, τα μεγάλα έργα που έχετε εξαγγείλει κατά την προηγούμενη επίσκεψή σας, είναι έργα πνοής για το Νομό της Εύβοιας, ιδιαίτερα οι παρακάμψεις της Χαλκίδας και του Βασιλικού όπως και οι αποκαταστάσεις στις γέφυρες Αφρατίου, Φύλλων και Βασιλικού.

Όσον αφορά στα επιδόματα, πραγματικά είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για τον άμεσο χρόνο και την εύκολη διαδικασία, κατά την οποία αυτά θα καταβληθούν. Είναι πολύ σημαντικό το πόσο γρήγορα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις, σε σχέση με παλαιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις που ο χρόνο αναμονής ισοδυναμούσε με μήνες ή και παραπάνω. Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες και σίγουρα τα επιδόματα δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι ένα γενναίο οικονομικό βοήθημα, το οποίο θα προστεθεί  σε αυτό για την αποκατάσταση της οικοσυσκευής των πληγέντων.


Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από την πρώτη κιόλας ημέρα μέσα από την επιχείρηση πολλών μηχανημάτων, με την αρωγή της Περιφέρειας και τον συντονισμό μας. Μέχρι στιγμής έχουν καθαριστεί 25.000 τόνοι λάσπης, που έχουν εναποτεθεί σε νόμιμα αδειοδοτημένη περιοχή και οι οποίοι εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων και τον πλήρη καθαρισμό των περιοχών θα φτάσουν στον διπλάσιο αριθμό. Η εικόνα, βέβαια στην περιοχή δεν έχει καμία σχέση με αυτή που επικρατούσε 2 βδομάδες πριν. Ωστόσο, έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη, ιδιαίτερα στο θέμα των μηχανημάτων και της αποκατάστασης και απομάκρυνσης του χώματος και της λάσπης.

Εδώ, λοιπόν, ζητούμε να συνεχιστεί η βοήθειά σας, καθώς αυτή τη στιγμή επιχειρούν 19 μηχανήματα από το Υπουργείο Υποδομών, τα οποία όμως χρειάζεται τις επόμενες ημέρες να ενισχυθούν διότι έχουμε ακόμη 2 με 3 βδομάδες δουλειάς. Σας ευχαριστούμε και πάλι για την βοήθεια που μας παρέχετε, είμαστε σε άριστη συνεργασία και επικοινωνία με το Υπουργείο και ευελπιστούμε να συνεχιστεί.”, ανέφερε στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων.