Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προειδοποίησε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ότι το περαιτέρω κλείσιμο συνόρων θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Το WTTC προτρέπει τις αρχές να λάβουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση και να εισαγάγουν τοπικά μέτρα και μόνο όταν είναι απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν γενικοί περιορισμοί, θα αποφευχθεί η αναστολή της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης και δεν θα παραλύσει ο τομέας Ταξίδια και Τουρισμός.

Το WTTC υποστηρίζει το άνοιγμα αεροπορικών διαδρόμων από πόλη σε πόλη μεταξύ παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων, όπως το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη και η Νέα Υόρκη. Αυτό θα βοηθούσε την επανεκκίνηση των επαγγελματικών ταξιδιών.

Ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τοπικές εξάρσεις κρουσμάτων. Αυτό αναγκάζει μια επανεξέταση τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων περιορισμού των ταξιδιών.

Η κα. Γκλόρια Γκουεβάρα, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κλείσουν την πρόσβαση σε άλλες χώρες στο σύνολό τους. Μόνο τα περιφερειακά συνοριακά μέτρα πρέπει να επιβάλλονται εάν είναι απαραίτητο, έτσι ώστε η ανάκαμψη ολόκληρης της οικονομίας μιας χώρας να μην τεθεί σε κίνδυνο.

«Η δημιουργία «αεροπορικών διαδρόμων» μεταξύ χρηματοοικονομικών κέντρων όπου τα επίπεδα μόλυνσης είναι χαμηλά, όπως μεταξύ του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, θα παρείχε ζωτική ώθηση στα επαγγελματικά ταξίδια και θα συνέβαλλε στην οικονομική ανάκαμψη.

«Η επιβολή περιορισμών σε όλη τη χώρα είναι ένα μέσο που δεν ωφελεί κανέναν. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να αναιρέσουν τις σημαντικές προσπάθειες αναζωογόνησης του Ταξιδιού και Τουρισμού, που πρόσφατα έδειξαν ενθαρρυντικά σημάδια να αναδυθούν από την πανδημία και τα οποία με τη σειρά τους έφεραν ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από τον τομέα για τους τα προς το ζην.

«Ταξίδια και τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση αυτής της οικονομικής ανάκαμψης, δημιουργώντας μία στις τέσσερις νέες θέσεις εργασίας πέρυσι. Η έκθεση οικονομικών επιπτώσεων του 2020 δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του 2019 ο τομέας υποστήριξε μία στις 10 θέσεις εργασίας όλων των θέσεων εργασίας και συνέβαλε σημαντικά στο 10,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Κλειδί ο τομέας για την οικονομική ανάπτυξη

Η αποκατάσταση επαγγελματικών ταξιδιών, ιδίως μέσω διατλαντικών πτήσεων, είναι το κλειδί για να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Η έρευνα του WTTC δείχνει ότι για δύο από τα κορυφαία επιχειρηματικά κέντρα του κόσμου, οι ταξιδιώτες επαγγελματίες αντιπροσωπεύουν ένα δολάριο ΗΠΑ σε κάθε τρία που ξοδεύονται στη Νέα Υόρκη και μία λίρα στερλίνα από κάθε τέσσερα που δαπανώνται στο Λονδίνο.

Το WTTC ζήτησε επίσης να υιοθετηθούν πιο συνεπείς κανόνες ταξιδιού COVID-19 από τις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της σύγχυσης από ταξιδιώτες. Ο οργανισμός ανησυχούσε ότι το ανομοιόμορφο συνονθύλευμα περιορισμών θα αποθάρρυνε τους ταξιδιώτες και θα κατέστειλε την αναβίωση του τομέα τουρισμού.

Έρευνα από το WTTC έδειξε ότι κάθε 2,7% αύξηση των ταξιδιωτών θα δημιουργούσε. Οι κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τα σωστά συντονισμένα μέτρα θα μπορούσαν να τονώσουν την αύξηση των ταξιδιών κατά 27%, δημιουργώντας εκ νέου 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.